Objavljeno: 18.10.2005

Nova orodja za virtualizacijo družbe VMware

Podjetje VMware je predstavilo novo generacijo orodja za virtualizacijo strežniškega okolja VMware ESX 3.0, ob tem pa tudi program za učinkovito upravljanje navideznih strežnikov VirtualCenter 2.0. Nova različica paketa ESX 3.0 širi funkcionalnost navideznih strežnikov z izboljšavami na področju zanesljivosti delovanja in porazdelitve bremena. V ta namen so dogradili tehnologijo VMotion, ki omogoča učinkovito selitev navideznih strežnikov med fizičnimi računalniki. Novost je tako servis za porazdelitev razpoložljivosti, pri čemer zna paket ESX 3.0 detektirati nedelujoče navidezne strežnike in jih samodejno vnovič zagnati na drugem fizičnem gostitelju. Program zna sam najti ustreznega novega gostitelja, ki po tehničnih značilnostih ustreza za gostovanje prenesenega navideznega strežnika. Na ta način lahko zagotovimo varnost delovanja brez povezav strežnikov v gruče.

Druga novost je porazdeljeno upravljanje s sredstvi fizičnih gostiteljev. V kombinaciji s programi VMotion in VirtualCenter zna strežnik ESX 3.0 samodejno seliti posamezne navidezne strežnike iz enega fizičnega strežnika na drugega, če se izkaže, da postajajo sredstva na posameznem strežniku preveč zasedena. Na ta način lahko sistemu prepustimo, da sam upravlja bremena do ravni, ki jo določimo za posamezen sistem (recimo do 80% zasedenosti procesorja). VMware se je sicer dotaknil tudi drugih delov paketa, predvsem pa so vnovič posodobili podporo za strojno opremo. VMware ESX 3.0 tako podpira najnovejše strežnike z dvojnimi jedri, širi ponudbo za pomnilniške sisteme NAS in iSCSI, poleg tega pa bo mogoče v novem okolju mogoče poganjati navidezne štiriprocesorske strežnike (doslej podpora za največ dva navidezna procesorja).

Paket VirtualCenter 2.0 prinaša podporo za nadzor in upravljanje precej večjega števila strežnikov - tja do nekaj tisoč navideznih sistemov. Upravljanje strežnikov je zdaj preprostejše, predvsem zaradi novih orodij za pripravo navideznih strojev. Poleg tega je VirtualCenter zdaj opremljen z boljšimi orodji za poročanje o delovanju sistemov in boljšimi mehanizmi za zagotavljanje visoke varnosti delovanja. Nove različice omenjenih orodij so trenutno še v razvojni fazi, do konca leta pa bodo prišli v javni preizkus. Končne različice bodo na voljo v prvem četrtletju 2006, cene pa bodo podobne tistim pri današnjih izdelkih.

VMware ESX Server.

VMware VirtualCenter.

http://www.vmware.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji