Objavljeno: 7.1.2016 08:00

Netflix uradno na voljo tudi pri nas

O spletni storitvi Netflix smo sicer že veliko pisali, tudi o tem, kako lahko do nje pridemo v državah, kjer to uradni ni mogoče (recimo v Sloveniji). Sedaj pa so na sejmu CES oznanili, da bo od danes naprej Netflix na voljo po celem svetu, z izjemo Kitajske. Povedano drugače, Netflix je od danes uradno na voljo tudi v Sloveniji.

Gre za storitev pretočnega videa, kjer imamo razmeroma velik izbor popularnih serij (Breaking Bad, Daredevil, Orange is the new Black...), filmov, otroških programov, predstav stand-up komikov, itd. Storitev lahko preizkusimo brezplačno za en mesec, kasneje pa se cene začnejo pri osem evrov na mesec.

Za teh osem evrov dobimo neomejen dostop do vsega, kar Netflix premore, smo pa omejeni na navadno ločljivost SD (torej še nimamo ločljivosti HD), hkrati lahko v danem trenutku gledamo le na eni napravi naenkrat (ni potrebe po ločenih prijavah in podobno). Za dva evra več, torej deset evrov na mesec, imamo dostop v visoki ločljivosti HD, gledamo lahko na dveh napravah hkrati (torej lahko otroci gledajo risanke na televizorju, mi pa medtem serijo na prenosniku). Še dva evra več prineseta ločljivosti UltraHD (torej 4K), seveda za tiste vsebine, ki to podpirajo. Hkrati lahko gledamo na do štirih napravah hkrati.

Uporaba Netflix je izredno enostavna. Ustvarimo si račun z elektronskim naslovom ter bančno kartico ali PayPalom (tudi v primeru, da želimo le izkoristiti prvi, brezplačni mesec). Na voljo je na veliko različnih napravah, poleg računalnikov tudi na tablicah, telefonih, tudi kot samostojna aplikacija na novejših televizorjih, podpirajo ga tudi različni večpredstavnostni predvajalniki. Po prvem mesecu nas Netflix seveda opozori, da se moramo odjaviti, sicer začnemo plačevati naročnino (to lahko brez težav kadarkoli prekinemo).

Sami smo storitev preizkusili v brskalniku na računalniku ter v aplikaciji na iPadu in moramo priznati, da deluje odlično. Za marsikoga pri nas zna biti težava pomanjkanje podnapisov – na voljo so angleški, francoski, nemški, italijanski in španski. Predstavljamo si, da bo sčasoma podnapisov več, a vprašanje, če bodo kdaj tudi slovenski. Našteti jeziki so sicer tudi na voljo kot sinhronizacija. Minimalna potrebna hitrost povezave v splet za uporabo Netflix je 0,5 Mb/s, priporočajo 1,5 Mb/s, seveda v primeru uporabe na eni napravi. Za ločljivost HD seveda potrebujemo višjo pasovno širino.

Sami smo načeloma navdušeni, da se tovrstne storitve širijo tudi k nam. Predstavljajo dobrodošlo možnost, ki predstavlja zanimivo konkurenco tudi za naše ponudnike televizijskih storitev. Pri nas je stopnja piratstva sicer še vedno razmeroma visoka (višja kot v ZDA, recimo), a je uporaba Netflix dejansko še občutno bolj enostavna kot prenos vsake nove epizode priljubljenih serij iz piratskih strani. Tudi cena se nam zdi dovolj ugodna, sploh ob upoštevanju, da lahko gledamo iz različnih naprav (seveda pa potrebujemo ves čas dostop do spleta, lokalnega shranjevanja tu ni na voljo).

Iz tehničnega vidika lahko omenimo, da uporablja Netflix Amazonov oblak (Amazon EC2), torej se video shranjuje na Amazonov S3, originalne datoteke se pretvorijo v čez 50 različnih različic glede na ločljivost, kakovost zvoka, itd. Skupaj hranijo nekaj čez 1 petabajt podatkov, od Amazona se podatki pretočijo v različna omrežja CDN (content delivery network), sestavljena iz posredniških (proxy) strežnikov. Več o tem si lahko preberete na njihovem tehničnem blogu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji