Objavljeno: 1.9.2016 09:00

Nemški Leoni zaradi spletne prevare ob 40 milijonov

Spletne prevare in izsiljevanja redno nabirajo manjše zneske, ki se skupno sicer seštejejo v precej visoke zneske, a redko od ene same žrtve prevaranti iztisnejo 40 milijonov evrov. To se je zgodilo nürnberškemu podjetju Leoni, ki je največji evropski proizvajalec kablov, vodnikov in napeljave za avtomobilsko industrijo.

Sama prevara se je zgodila že 12. avgusta, podjetje jo je delničarjem javno razkrilo štiri dni pozneje, šele sedaj pa je znanih več podrobnosti. V izjavi za javnost je podjetje suho zapisalo, da so bili žrtev prevare, ki je vključevala ponarejene dokumente, lažne identitete in elektronsko komunikacijo, zaradi česar so imeli odliv 40 milijonov evrov na tuje račune. Investitorji nad tem niso bili navdušeni, saj je delnica takoj po objavi te informacije izgubila šest odstotkov vrednosti, danes pa je že osem odstotkov niže kot pred tem.

Sedaj je znano, da se je prevara zgodilo v romunski tovarni v mestu Bistrita. Prevaro zaradi višine nastale škode že preiskuje romunski direktorat za organiziran kriminal in terorizem. Po neuradnih podatkih so napadalci prevarali finančno direktorico v tamkajšnjem obratu, ko so ji poslali lažno sporočilo, ki je bilo na las podobno sporočilom iz nemške uprave. Kot kaže, so se napadalci izjemno dobro pripravili in preučili delovanje sistema, zato so lahko sestavili sporočilo, ki je delovalo prepričljivo. Po navodilih iz tega sporočila je tovarna v Bistriti nakazala 40 milijonov evrov na tuje račune.

Leoni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji