Objavljeno: 25.8.2001

Na vrsti je Ethernet s hitrostjo 10 Gb/s

Hitrost prenosa podatkov med strežniki in drugimi omrežnimi napravami ni nikoli prevelika. Decentralizacija sistemov, zlasti ločevanje procesnih in pomnilniških pod sistemov, povezanih prek običajnih omrežnih povezav, predstavlja resen izziv za današnje omrežne infrastrukture. Gigabitni Ethernet v tem smislu že postaja ozko grlo.

Skupina proizvajalcev združenih v skupino 10 Gigabit Ethernet Alliance (10GEA) pospešeno pripravlja nov standard, ki naj bi dobil na koncu uradno oznako IEEE 802.3ae. Hitrost prenosa podatkov, ki bo desetkrat večja kot pri dosedanjem Ethernetu, torej 10 Gb/s naj bi dosegli z ustrezno optično infrastrukturo, ki pa je šele v fazi razvoja. Sprva je bilo načrtovano, da bi standard uradno predstavili še letos in nato ratificirali predvidoma do marca 2002, vendar so se začele stvari rahlo zapletati. Izkazalo se je, da so proizvajalci skupno doslej izdelali premalo med seboj združljivih in delujočih prototipov, ki bi lahko bili temelj za preizkušanje standarda, razhajanja pa so zlasti na področju optičnih vodnikov.

Proizvajalci vseeno želijo najprej preizkusiti opremo in šele nato sprejeti standard, zato nekateri že napovedujejo, da bo 10-gigabitni Ethernet kasnil za tri mesece do pol leta. Nekateri ponudniki kljub temu hitijo in bodo najbrž vsaj na začetku prikazali izdelke na podlagi optičnih vmesnikov SONET in šele kasneje uporabili tiste, predvidene po novem standardu. K sreči je mogoče vmesnike v stikalih preprosto zamenjati, tako da investicije v novo opremo ne bodo zaman. Kljub temu opazovalci menijo, da velja počakati na izdelke z ratificirano tehnologijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji