Objavljeno: 6.6.2001

Microsoft Windows prvič tudi v 64-bitni izvedbi

Microsoft je v povezavi s nedavno predstavitvijo novih 64-bitnih procesorjev Intel Itanium napovedal svoje prve izdelke za 64-bitno procesorsko arhitekturo. Sprva bosta v 64-bitni izvedbi na voljo dva izdelka. Najprej pride na vrsto 64-bitna različica strežniškega sistema, ki bo nosil ime Windows 2002 Advanced Server Linited Edition. Ta naj bi bil na voljo sočasno s začetkom prodaje prvih strežnikov s procesorji Itanium, v načrtu za konec poletja ali začetek jeseni. Kot že samo ime pove, gre za izdelek, ki je predhodnik nove generacije strežniških izdelkov, le da bo imel v primerjavi s temi omejeno število novosti, ki bodo sledile s predstavitvijo strežniških različic Windows 2002 nekje v naslednjem letu.

25. oktobra, ko bo Microsoft predstavil novo različico operacijskega sistema Windows XP za namizne računalnike, pa bodo objavili tudi različico tega sistema za 64-bitne delovne postaje in računalnike. S testiranjem 64-bitne različice pa začenjajo prav v tem obdobju, ko proizvajalci predstavljajo prve 64-bitne delovne postaje. Pri Microsoftu so tudi potrdili, da že razvijajo tudi druge strežniške izdelke za 64-bitno platformo, med prvimi pa bo 64-bitna različica podatkovnega strežnika SQL Server. Datum objave še ni določen, pričakujejo pa ga vseeno lahko v letu 2002. Prva razvojna različica izdelka naj bi bila pripravljena že to poletje. Kasneje naj bi podatkovne strežniku sledili tudi drugi strežniški izdelki, s čimer bodo pri Microsoftu nekoliko z zakasnitvijo izpolnili obljubo o prenosu ključnih izdelkov v 64-bitno okolje.

Tržni analitiki pa menijo, da bosta Microsoft in Intel sprva imela precej težav pri prepričevanju kupcev za implementacijo 64-bitnega okolja, saj ti želijo najprej videti prednosti in dobro podporo za platformo, ki predstavlja nekaj novega za oba proizvajalca. Kljub temu menijo, da kljub zamudi proizvajalca še nista zamudila zadnjega vlaka in lahko ob uspešni izvedbi načrtov učinkovito tekmujeta z drugimi 64-bitnimi platformami, kot so sistemi proizvajalcev Compaq, HP, IBM in Sun.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji