Objavljeno: 21.5.2017 01:00

Microsoft uvaja nov podatkovni strežnik Cosmos DB za oblačne rešitve

Microsoft je na letošnji razvojni konferenci najavil nov tip podatkovne baze in strežnika, ki združuje lastnosti relacijskih in ne-relacijskih baz. Nova baza Cosmos DB bo del oblačnih storitev platforme Azure, z njo pa nameravajo pošteno premešati karte med vodilnimi bazami za rabo v sodobnih spletnih storitvah.

Cosmos je podatkovna baza, ki ne temelji na podatkovnih shemah in je optimizirana za visoko zmogljivost procesiranja. Microsoft jamči razpoložljivost storitve za 99,99% časa, prav tako pa jamčijo, da bodo uporabniki imeli odzivni čas v manj kot 10 miliskeundah, prav tako v 99,99% primerov.

Strežnik je vsaj delno nastal iz Microsoftovega dosedanjega izdelka DocumentDB, ki je prvi poizkus tega proizvajalca za upravljanje nerelacijskih podatkovnih zbirk NoSQL. Toda Cosmos podpira tako ne-relacijske kot relacijske podatkovne tipe v rešitvah, ki potrebujejo upravljanje z različnimi tipi podatkov. Doslej je bilo treba v tovrstnih primerih uporabljati različne izdelke.

V podatkovni zbirko lahko shranjujemo podatke JSON, SQL, Gremlin in Azure Tables. Še več, Cosmos DB podpira dodajanje dodatnih podatkovnih strukturi z dodajanjem ustreznih gonilnikov za pretvorbo podatkov. V pripravi sta tako možnost shranjevanju struktur kot grafov in vrednosti ključev. Za dostop do podatkov lahko razvijalci danes uporabljajo dva kompleta programskih vmesnikov API – SQL in MongoDB.

Cosmos DB je obenem podatkovni strežnik, ki je že v osnovi nastal kot rešitev za porazdeljeno procesiranje med več strežniki, ki so lahko v okviru storitve Azure tudi geografsko zelo oddaljeni. Podprtih je vseh 34 regij, kjer domuje Azure. Za razliko od tekmecev Cosmos DB podpira kar pet različnih stopenj konsistentnosti zapisa podatkov (od močne do morebitne), ki jih lahko izbira razvijalec skladno s potrebami in lastnostmi ciljne aplikacije.

Microsoft novo bazo Comos DB postavlja kot alternativo novejšim konkurentom, kot sta Amazon Aurora in Google Spanner.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji