Objavljeno: 29.6.2016 01:00

Microsoft .NET je postal odprtokoden

Microsoft je svoje poglavitno tehnološko in razvojno ogrodje .NET objavil kot odpro kodo, s čimer so odpira pot k razvoju .NET aplikacij za druge operacijske sisteme, kot so Linux, macOS, predvsem pa Android in iOS, seveda z Microsoftovimi razvojnimi orodji, kot je Visual Stuidio.

Microsoft je specifično objavil dokončno različico ogrodij .NET Core in ASP.NET 1.0, kjer je pri razvoju prispevala in sodelovala cela vojska programerjev, menda kar 18.000 in skupno 1.300 različnih podjetij. Nova ogrodja niso povsem enaka kot običajni .NET in ASP.NET za okolje Windows, vendar je moč pričakovati, da se bo pot obeh platform močno zbližala.

Z odločitvijo, da bo .NET odslej odprtokodni izdelek, so pri Microsoftu pridobili pomembne nove zaveznike. Morda najbolj odmeven je Red Hat, ki bo .NET Core vgradil v svojo distribucijo Enterprise Linux. Codenvy, razvijalec odprtokodnega razvojnega okolja Eclipse Cha, pa bo poleg tega v svojih izdelkih uporabil poleg .NETa še Microsoftov protokol iz Visual Studia, ki se imenuje Visual Studio Code's Language Server Protocol, s katerim je lažje v drugih orodjih uporabiti napredne razvijalske funkcije, kot je samodejno zaključevanje sintakse pri pisanju kode in podobno.

Microsoftov mejnik je pomemben za razvoj nove generacije programov, še posebej tistih za mobilne platforme, kjer je Microsoft letos že prevzel podjetje Xamarin in se tako odločil odločneje podpreti druge platforme in operacijske sisteme, kot zgolj lastno platformo Windows.

bbQ853tgTrM

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji