Objavljeno: 16.7.2013

Microsoft naj bi pomagal NSA pri premagovanju lastne zaščite

Sodeč po pisanju angleškega časnika The Guardian naj bi Microsoft tesno sodeloval z ameriško agencijo NSA, pri tem pa naj bi jim celo pomagali zaobiti Microsoftovo zaščito in šifriranje. V dokumentih, ki jih je v javnost spravil Edward Snowden, naj bi bilo opisano sodelovanje med ameriškimi agencijami in velikimi računalniškimi podjetji (Microsoft, Google, Facebook), a so sledna to sodelovanje vsa po vrsti zanikala, a so pri Microsoftu kasneje povedali, da sodelujejo 'kadar je to pravno obvezujoče'.

Tako naj bi pomagali NSA pri dešifriranju spletnih pogovorov na novem portalu Outlook.com, medtem ko je bil dostop do elektronske pošte na tem portalu (in starejšem Hotmail-u) omogočen že prej. Naj bi sodelovali tudi z FBI pri olajšanju dostopa do datotek, shranjenih na spletni shrambi SkyDrive, olajšali pa so tudi dostop do storitve Skype, ki jo je Microsoft kupil pred letom in pol.

Microsoft se brani, da je v vseh primerih deloval v skladu z ameriško zakonodajo, hkrati pa se potegujejo za večjo transparenco, ki bi olajšala razumevanje dejanskega stanja. S tem namenom so že zaprosili sodišče za dovoljenje, da razkrijejo splošne številke o tem, koliko zahtevkov po osebnih podatkih dobijo iz strani ameriških agencij.

O celotni aferi Prism in sorodnih prisluškovalnih sistemih bomo pisali v septembrski številki Monitorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji