Objavljeno: 15.4.2017 01:00

Medicinska ura iz sestrske družbe Googla

Verily, hčerinsko podjetje družbe Alphabet, ki ima pod sabo tudi Google, je javnosti predstavilo povsem nov tip pametne ure, ki je namenjena specifično za področje raziskav s področja znanosti o življenju. Ura z imenom Study Watch ne bo dosegljiva v javni prodaji, uporabili pa jo bodo v raziskavah, s katerimi si obetajo nova spoznanja na področju medicine.

Čeprav gre za pametno uro, ki ima s tehnološke plati precej skupnega s potrošniškimi izdelki, se od njih bistveno razlikuje. Ura ne temelji na Googlove operacijskem sistemu Android Wear, nima vmesnikov za povezave s pametnimi telefoni, prav tako ne omogoča nalaganje novih programov ali funkcij poleg tistih, ki so že v osnovi nameščene. Če odmislimo prikaz datuma in ure, uporabniku prikazuje le nekatere osnovne informacije.

Zato pa ura zajema podatke o uporabniku, ki so lahko dragoceni za klinične raziskave in nadzor zdravstvenega stanja posameznika. Ura zna meriti srčni utrip, električno prevodnost kože, opraviti zna tudi elektrokardiogram (ECG) ter meriti premike ( celo tresljaje) uporabnika. Podatke pasivno meri, shranjuje in jih nato posreduje raziskovalcem, ko uporabnik pride na dogovorjeni pregled.

Ura Verily Study Watch ima zgradbo prilagojeno dolgotrajni rabi. Vgrajeni zaslon je narejen na osnovi elektronskega črnila (E-ink), z enim polnjenjem akumulatorjev pa lahko zajema podatke vsaj en teden. Avtorji trdijo, da ima kljub temu zmogljiv procesor, ki lahko uporablja kompleksne algoritme za obdelavo podatkov že v sami uri.

Verily novo uro namenja predvsem kot sredstvo za množične raziskave, take kjer meritve prispeva tudi do 10.000 posameznikov. Med prvimi bodo Study Watch uporabili v raziskavi Parkinsonove bolezni na Nizozemskem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji