Objavljeno: 25.7.2016 05:00

Münchenski napadalec pištolo naročil v temnem internetu

Nemški mediji pišejo, da so preiskovalci nedavnega strelskega pokola v Münchnu dognali, da si je storilec orožje priskrbel v temnem internetu (darknetu). Zaradi tega so se že pojavili politični pritiski, da bo treba darknet bolje nadzorovati.

O darknetu smo v naši reviji pisali lani in od tedaj se ni veliko spremenilo. Gre za skriti del internet, kamor lahko pridemo le z ustrezno programsko opremo in s poznavanjem naslovov strani, ki jih iščemo. Navadno mislimo na omrežje Tor, čeprav darknet sestavljajo tudi druge arhitekture (npr. I2P). Na darknetu se prodaja vse od orožja do otroške pornografije in mamil, plačuje pa se v glavnem z bitcoini. Da to ni le teoretična možnost, dokazujejo nemški podatki, saj naj bi si mladenič orožje Glock 17 devetmilimetrskega kalibra priskrbel prek darkneta. Kot kaže, je šlo za nekdaj deaktiviran kos orodja iz gledališča, ki so ga na Slovaškem reaktivirali. Kje točno ga je naročil, kako ga je prejel in koliko je stal, še ni znano.

Nemški politiki so zaradi tega že začeli poudarjati, da je treba dogajanje na darknetu bolje osvetliti, čeprav je iz povedanega razbrati, da jim ni čisto jasno delovanje darkneta. V SPD-ju so na primer dejali, da je treba "darknet osvetliti" in "varnostne sile ustrezno kadrovsko in finančno opremiti za preprečevanje nelegalne preprodaje".

Die Welt, Süddeutsche Zeitung.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji