Objavljeno: 18.5.2017 01:00

Konferenca NTK 2017

V Portorožu se je sredi maja odvijala tradicionalna Microsoftova letna konferenca NTK, zdaj že kar 22-tič po vrsti. Format in vsebina konference so že dobro znana skoraj vsem, ki se v Sloveniji ukvarjajo z informacijsko tehnologijo, tako s strani končnih uporabnikov, v prvi vrsti podjetij, katerim je konferenca tudi namenjena, kot poslovnih partnerjev.

Letošnja skoraj v ničemer ni izstopala od lanskoletne, pa še katere prej. Videlo se, da je Microsoft v preteklem letu imel razmeroma malo velikih generacijskih zamenjav izdelkov, ki ciljajo na obiskovalce NTK, zato je bil poudarek predvsem na spoznavanju podrobnosti, še posebej pa tehnik in priporočil, kako Microsoftovo tehnologijo najbolj izkoristiti v današnjih časih.

Microsoft se je v zadnjih letih v Sloveniji razvil iz klasičnega ponudnika izdelkov v ponudnika storitev. Še zlasti so se preobrazili v kompetentnega svetovalca na področju poslovnega svetovanja, zlasti na področju tako imenovane »Digitalne transformacije«, kjer podjetjem pomagajo s transformacijami temeljnih poslovnih procesov in strategija poslovanja, seveda na temelju tehnologij.

Microsoft še naprej močno promovira tudi prehod v oblak, v prvi vrsti oblačne storitve Azure in spletni pisarniški komplet Office 365. Toda podjetja v Sloveniji so glede tega še precej nezaupljiva, zlasti v segmentu strank SMB, kjer je pri izbira orodij in storitev še najmanj vplivov takšnih in drugačnih politik.

Raziskava, ki jo je opravila blejska poslovna šola IEDC je pokazala, da veliko podjetij še ne razume prednosti sedanje generacije izdelkov in storitev v oblaku. Predvsem pa samo v tretjini primerov povezujejo tovrstno tehnologijo s poslovnimi koristmi. Večinoma jo razumejo zgolj kot sredstvo za zmanjševanje stroškov. Mislim, da smo tu korak za državami, kjer podjetja razumejo priložnosti, pa tudi tehnične potrebe za dosego agilnosti v poslovanju.

Velik del obiskovalcev konference predstavljajo razvijalci, posledično pa je bilo vsaj polovico predavanj posvečeno tej ciljni skupini. Microsoft se zaveda, da je prav ta skupina tista, ki je najbolj lojalna, hkrati pa tudi promotor njihovih tehnologij pri končnih strankah, tudi skozi izdelke tretjih ponudnikov.

Tu je bilo možno videti največ novosti vplivov najnovejših tehnologij, kot so umetna inteligenca, naprave IoT, povečana resničnost, digitalne pomočnice in druge novosti. Skozi številne primere uporabe, predvsem pa primere postopkov razvoja skušajo razvijalce stimulirati, da posežejo po teh novih tehnologijah. V ozadju so tudi velik promotor postopkov agilnega razvoja programske opreme, kjer je bilo sodeč po številu slušateljev najbrž celo največji interes. Manj pa je bilo predavanj in novosti za sistemske inženirje, ki so še vedno steber ITja v številih podjetjih, a so nekako poniknili v ozadje.

Po številu obiskovalcev, ki je primerljivo s tistimi v najboljših časih bi lahko sodili, da je bila konferenca uspešnica. A kaj, ko se človek na vsakem koraku ne more znebiti občutka, da si vsi po vrsti mislijo »no, tudi to moramo oddelati«. Navdušenje, tako pri slušateljih, kot predavateljih so že zdavnaj nadomestili rutina in pragmatičnost. Je pa zato konferenca ostala dobro mesto za ohranjanje in vzpostavljanje novih stikov, »največji IT žur v letu«. Tudi to je potrebno, mar ne?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

uros.leder@callida.si | 18.5.2017 | 13:28

napišite še znesek "vstopnine"...

Matjaž Klančar | 18.5.2017 | 16:21

Res je... 890 eur. Oz. 450 eur brez predavanj (samo razstava, kosila/večerje in večerne zabave).

ezadnik | 18.5.2017 | 21:16

Oz. 0 €, če prihajaš iz šolstva... ;)

uros.leder@callida.si | 19.5.2017 | 07:16

hvala.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji