Objavljeno: 6.8.2010

Kmalu bitka za privzeti iskalnik v Firefoxu?

Daleč najbolj priljubljeni iskalnik po spletu je Google, Bing in Yahoo močno zaostajata, vsi ostali pa imajo zgolj odstotni tržni delež vseh iskanj na spletu ali še manjši.

Izjema je le brskalnik Firefox, ki ima posebno orodno vrstico za iskanje z Googlom. Izkaže se, da je delež iskanj iz Firefoxove orodne vrstice in njegove domače strani, ki jo prav tako poganja Google, celo večji od Bingovega in Yahoojevega, saj presega 9 odstotkov.

Zato je še toliko bolj vroče vprašanje, kaj se bo dogajalo proti koncu prihodnjega leta, ko se izteče Googlova in Mozillina pogodba o sodelovanju. Znano je namreč, da Google v zameno za privzeti iskalnik in privzeto domačo stran v Firefoxu Mozilli zagotavlja največji kos njenega proračuna.

Vprašanje je, ali se bo Google, ki že več kot dve leti pospešeno razvija svoj brskalnik Chrome, odločil za podaljšanje pogodbe. Po drugi strani pa bi Microsoft preko sodelovanja z Mozillo za kar 60 % povečal svoj delež na trgu iskalnikov, saj tudi ameriški Yahoo uporablja Bingovo iskalno tehnologijo.

www.mozilla.org

www.mozilla.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji