Oglasno sporočilo
Objavljeno: 7.12.2020 12:00

Kibernetska tveganja so nova realnost

Na računalniku imate zagotovo shranjene fotografije, video posnetke, razne programe pa tudi pomembne dokumente in morda tudi podatke za dostopanje do vaših spletnih računov. Kakšne bi bile posledice, če bi zaradi računalniškega virusa ali vdora v vaš računalnik, vse fotografije in občutljivi podatki končali v napačnih rokah? Pri obvladovanju teh tveganj pomaga skrb za varnost in zavarovanje kibernetske zaščite.

Statistika, ki se ne izboljšuje

Po podatkih Nacionalnega odzivnega centra SI-CERT, se vsak mesec na globalni ravni več kot 10 % računalnikov okuži z zlonamernimi kodami, vključno z virusi, ki preprečijo dostop do dokumentov. V zameno za ponoven dostop do dokumentov pa izsiljevalci zahtevajo odkupnine, ki so lahko precej visoke.

Vse več je tudi obravnavanih računalniških incidentov, ki vplivajo na varnost omrežja, naprave ali podatkov. Leta 2012 je bilo tovrstnih primerov v Sloveniji 1.250, leta 2019 pa kar 2.733. V primerjavi z letom 2018 pa se je število incidentov povečalo za 12%.

V primerih vdora v računalnik in kibernetskega izsiljevanja gre za kriminalno dejanje, zato morate takoj, ko odkrijete tak kibernetski dogodek, o tem obvestiti policijo. V naslednjem koraku pa se lahko obrnete na zavarovalnico.

Poskrbite za varnost

Tako kot skrbite za varnost na potovanjih, na cesti in poskrbite za čim bolj varen dom, se lahko zaščitite tudi za morebitno škodo, ki bi jo povzročili kibernetski vdori v vaše naprave.

Pred tovrstnimi napadi in stroški, ki jih povzročajo tako vdori kot virusi, se lahko zaščitite tako, da si na računalnik namestite protivirusni program, ki ga morate tudi redno posodabljati.

Kljub upoštevanju vseh varnostnih nasvetov in uporabi protivirusnega programa pa lahko virusi in izsiljevalci še vedno najdejo pot do vaše naprave in podatkov. Svoj računalnik zato tudi zavarujte z zavarovanjem kibernetske zaščite.

V primeru računalniškega virusa ali vdora bi vam zavarovalnica krila stroške:

  • za ponovno vzpostavitev delovanja računalnika,
  • za pregled in presojo, ali je mogoče izgubljene in poškodovane podatke obnoviti in povrniti,
  • zaradi izsiljevanja.

Zavarovane naprave vseh družinskih članov

Zavarovanje kibernetske zaščite vključuje vse osebne računalnike (namizne, prenosne in tablične računalnike) vas kot zavarovanca pa tudi vaših družinskih članov.

Vendar pozor! Zavarovanje kibernetske zaščite velja le za fizične osebe, kar pomeni, da škoda ne bo krita, če računalnik uporabljate za opravljanje pridobitne dejavnosti ali če poškodovane datoteke niso bile namenjene osebni uporabi.

Škoda vam prav tako ne bo povrnjena, če je nastala na programski opremi in podatkih, za katere nimate licenčne pravice za uporabo. Pogoj za izplačilo škode je namreč, da ima računalnik nameščen redno posodobljen in aktiven protivirusni program in aktiven požarni zid. Prav tako ne smete imeti nameščene zastarele programske opreme, za katero proizvajalec te opreme ne zagotavlja več posodobitev in varnostnih popravkov.

Zakaj je pomembna zavarovalna vsota?

Višina zavarovalne vsote določa znesek, do katerega vam bo povrnjena škoda. Najnižja vsota, ki jo lahko izberete je 500 evrov, odločite pa se lahko tudi za višjo: 1.000 evrov, 3.000 evrov ali posebej določite znesek, kar storite ob sklepanju zavarovanja.

Od vaše izbrane zavarovalne vsote bo odvisna tudi mesečna premija, ki jo boste plačali za zavarovanje. Za zavarovalno vsoto 1.000 evrov bi znašala mesečna premija 2,14 evra za družinsko zavarovanje oziroma 1,71 evra za individualno zavarovanje.

Dogovorjena zavarovalna vsota hkrati določa največ, kar lahko dobite povrnjeno za vse kibernetske škodne dogodke v enem letu, če je teh več. Ne pozabite pa še na odbitno franšizo v višini 50 evrov.

Dodatna zavarovanja

Zavarovanje kibernetske zaščite je del zavarovanja osebne zaščite in ga lahko sklenete individualno ali v obliki družinskega zavarovanja. Poleg zavarovanja kibernetske zaščite lahko v sklopu zavarovanja osebne zaščite sklenete še:

  • odgovornost zasebnika,
  • pravno zaščito,
  • računalniško asistenco
  • ter nezgodno zavarovanje in asistenco po poškodbi.

 

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji