Objavljeno: 14.10.2017 01:00

Javni oblak predstavlja že tretjino prodaje IT infrastrukture

Ponudniki storitev v oblaku s svojimi potrebami močno spreminjajo podobo trga IT izdelkov, kot so strežniki, pomnilniški sistemi in omrežne naprave. Po raziskavi trga družbe IDC peščica ponudnikov javnih storitev v oblaku danes kupuje že več kot tretjino svetovne proizvodnje teh izdelkov za potrebe rasti svojih podatkovnih centrov.

V drugem četrtletju 2017 so ponudniki javnih storitev v oblaku prvič presegli tretjino (33,5%) prodaje vse IT opreme, kar vrednostno znaša 8,7 milijard dolarjev. Rast nakupov v tem segmentu se je v zadnjem letu povečala za 34,1%.

Zanimiva je primerjava z rastjo prodaje izdelkov za zasebne oblake, kjer so podjetja za nakupe porabila 3,7 milijarde dolarjev, 10% več kot lani. Javni oblak torej raste bistveno hitreje kot zasebni. Oba skupaj pa sta se v zadnjih štirih letih po nakupih opreme povečala kar za trikrat.

Čeprav prodaja opreme za klasične IT storitve predstavlja še vedno večino prodaje, se je ta v zadnjem četrtletju zmanjšala za 3,8%, kar kaže, da podjetja vse več posegajo po storitvah v oblaku. To se še posebej kaže v potrebah po pomnilniškem prostoru v oblaku, kjer je povpraševanje v zadnjem letu zraslo za 30,4%.

IDC ob tem omenja zanimiv podatek – večino rasti prodaje opreme za javni oblak lahko pripišemo nakupom Amazona, medtem ko so tekmeci ostali bližje lanskoletnim nakupnim vrednostim. Med ponudniki opreme za ponudnike v oblaku prednjači Dell s 11,8% prodaje, sledita pa HPE in Cisco.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji