Objavljeno: 18.10.2013 07:00

Izšli so Windows 8.1

Danes je uradno izšla nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8.1. Težkega pričakovanja sicer ni bilo, saj je Windows 8.1 dokončan že od konca avgusta (RTM) in od sredine septembra tudi na voljo prek MSDN in TechNeta, a je današnji dan vseeno datum uradnega izida. To med drugim pomeni, da si lahko Windows 8.1 prek interneta povsem brezplačno sname vsak uporabnik Windows 8.

Kot kaže ime, je sprememb manj, kot jih je bilo pri prehodu s Sedmice na Osmico. Najvidnejši je seveda povratek gumba Start, ki pa ne bo klasičen, temveč nas bo vrnil nazaj na začetni zaslon. S tem je Microsoft v bistvu izbral srednjo pot med logiko, da gumba Start ne potrebujemo več, in glasnim negodovanjem uporabnikov zaradi njegovega umanjkanja.

Sicer pa se je predelava dotaknila vseh koncev operacijskega sistema, ki so sedaj dodatno izpiljeni. Na začetnem zaslonu lahko prilagodimo velikost ploščic, ki so odslej tudi žive, prav tako je mogoče površino razdeliti poljubno in ne več le v razmerju 1:4. Tu je še možnost direktnega zagona v namizje brez gledanja ploščic, kar bo godilo bolj konzervativnim uporabnikom.

Programi so izboljšani in dodani, recimo Računalo ali Sound Recorder, pa potem Internet Explorer 11 (neomejeno število zavihkov!), Windows Store 2.0 z novim videzom itd. Programi se bodo odslej lahko tudi sami posodabljali in ne bodo več nergali, da je treba iti po nadgradnjo v Windows Store. Iskalnik odslej išče po vseh virihi podatkov – lokalnih mapah, strežnikih, spletnih storitvah in straneh, SkyDrivu itd. Slednji je docela integriran v Windows.

Za tiste najbolj nestrpne: Windows 8.1 lahko prenesete iz Windows Store, če imate nameščen Windows 8. Kdor je namestil predogledno verzijo Windows 8.1 Preview, bo moral ob nadgradnji na Windows 8.1 ponovno namestiti aplikacije, medtem ko pri nadgradnji z Osmice teh težav ne bo. Če Windows 8 nimate, boste morali odšteti 120 dolarjev (osnovna) oziroma 200 dolarjev (Pro) za Windows 8.1. In da, tudi nadgradnja z Windows 7 terja ponovno namestitev vseh aplikacij, vključno z Officeom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

matmonit | 18.10.2013 | 11:25

A je kdo naletel in rešil sledeče težave pri posodobitvi Sorry, it looks like this PC can't run Windows 8.1. This might be because the Users or Program Files folder is being redirected to another partition. Razlog poznam in sicer, ker imam za sistemski disk ssd sem premaknil Users mapo med inštalacijo na hdd s pomočjo audit mode - kar je seveda edino prav, glede na velikosti ssdjev. Sicer tipično za Microsoft, da niso predvideli sledečega scenarija....

matmonit | 18.10.2013 | 11:30

Še ena cvetka, glede na to kaj pišejo uporabniki, tudi s svežo inštalacijo windows 8.1 zadeva ni rešljiva, ker v tem primeru pa ne primejo ključi original kupljenih windows 8.0

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji