Objavljeno: 11.4.2017 01:00

Investicije v oblačno infrastrukturo dosegajo 32 milijard dolarjev

Globalne investicije v infrastrukturo potrebno za izvajanje IT storitev v oblaku so se v letu 2016 povečale za 9,2% in dosegle skupno vrednost 32,6 milijard dolarjev, navaja družba IDC. Delež porabe za storitve v oblaku tako zdaj predstavlja že 37,2% vseh investicij v IT infrastrukturo v podjetjih, kar je opazen skok glede na 33,4% leto pred tem.

Zanimiv je podatek, da se je v minulem letu največ povečal izdatek za modernizacijo omrežne opreme in stikal Ethernet, kar za 52,2%, medtem, ko so se vlaganja v strežnike umirila na prirastku za 9,3%, pri pomnilniških sistemih pa je poraba celo upadla (-2,1%). Če odmislimo vlaganja v oblak, so se investicije v »tradicionalno« IT infrastrukturo v lanskem letu zmanjšala za opaznih 9,1%, kar veliko pove o današnjih prioritetah v podjetjih.

Dell, HP Enterprise in Cisco ostajajo prvi trije po deležu prodaje IT infrastrukture, kitajski Huawei pa je na četrtem mestu prehitel IBM in obenem dosegel največjo letno rast – 61,4%. V minulem letu se je opazno tudi povečal delež prodaje izdelkov, ki ne prihajajo iz ponudbe vodilnih proizvajalcev na področju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji