Objavljeno: 12.10.2005

Intel pričel prodajati procesorje Xeon z več jedri

Podjetje Intel je tako kot po napovedih začelo s prodajo prvih procesorjev Intel Xeon z dvema jedroma in večnitnostjo, ki so namenjeni pretežno manjšim strežnikom z dvema procesorjema. Dvojno jedo izboljšuje zmogljivost in odzivni čas večnitnih strežniških programov. Strežniki z dvema procesorjema so tako z novimi procesorji operacijskemu sistemu vidni kot štiri-procesorske naprave, zmožni pa so obdelovati skupno do osem različnih programskih niti.

Novi procesorji Intel Xeon z dvema jedroma imajo takt 2,80 GHz s sistemskim vodilom z 800 MHz in 2 MB drugostopenjskega predpomnilnika po jedru ter uporabljajo sistemski nabor Intel E7520. Ker je vsako jedro opremljeno s svojim predpomnilnikom, se količina prometa na sistemskem vodilu zmanjša in ima vsako jedro hiter dostop do podatkov. Procesorji vključujejo tudi tehnologije Intel EM64T, podporo za večnitnosti, tehnologijo Execute Disable Bit in preklapljanje na zahtevo.

Intel pripravlja tudi zmogljivejše procesorje Xeon namenjene strežnikom s tja do 32 procesorji. Prihajajoči procesor Intel Xeon z dvema jedroma z oznako 7000 za večprocesorske strežnike, znan pod razvojnim imenom "Paxville", bo predvidoma na voljo v naslednjih 60 dneh. Intel Xeon 7000 z dvema jedroma bo predvidoma deloval s taktom do 3,0 GHz in vključevali nov sistemski nabor Intel E8501, ki podpira sistemsko vodilo s taktom 800 MHz. Platforma bo vključevala tudi dvojno, neodvisno sistemsko vodilo, podporo za pomnilnik DDR2, PCI Express, pomnilniški RAID ter tehnologije za prenos in obdelavo podatkov.

V začetku 2006 bo Intel predstavil še eno strežniško platformo z razvojnim imenom "Bensley", ki vključuje procesor Intel Xeon z dvema jedroma, znan pod razvojnim imenom "Dempsey", sistemski nabor z razvojnim imenom "Blackford" in tehnologije, ki bodo izboljšale zmogljivost, upravljanje in zanesljivost ter storilnost strežnikov v podatkovnih centrih. Procesor Intel Xeon z dvema jedroma in taktom 2,80 GHz je na voljo za ceno 1.043 dolarjev v količinah po 1.000 kosov.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji