Objavljeno: 11.5.2019 06:00

Intel in AMD napovedujeta prehod na 7-nm arhitekturo

Intel bo junija kot kaže začel s prodajo prvih procesorjev za široko rabo, ki bodo narejeni v 10-nm arhitekturi, s čimer bodo končno vsaj delno nadoknadili zaostanek na tehnološkem področju, kjer so bili nekoč vodilni. A vse kaže, da se bo konkurenca zganila korak še prej, kot je bilo doslej pričakovano.

Iz krogov blizu družbe AMD so pricurljale novice, da bo družba predvidoma še letos, morda celo na sejmu Computex predstavila svoje prve izdelke z arhitekturo Zen 2, ki bo narejena v še boljši 7-nm arhitekturi.

Zelo verjetno je, da bo prvi procesor s tovrstno tehnologijo Ryzen serije 3000, ki bo imel 16 jeder, osnovni takt 3,3 GHz (z možnostjo navijanja do 4,2 GHz), deloval pa bo na osnovnih ploščah z nabori X570. Sliši se, da bo tretjo generacijo procesorjev Ryzen zelo preprosto uporabljati z današnjo tehnologijo, ki je na voljo.

Poudariti velja, da ima AMD že zdaj v prodaji procesorje Ryzen Threadripper, ki imajo tudi tja do 32 jeder, a prav procesorji Ryzen nižjega ranga tisti, ki bodo dosegli največje število uporabnikov. AMD je s svojo tehnologijo uspel resno ogrožati tržni delež družbe Intel in je uspel v zadnjem času prepričati nekatere ugledne sistemske partnerje, kot je Lenovo, ki je začel procesorje Ryzen vgrajevati v priznano družino prenosnikov ThinkPad.

Intel seveda ne sedi križem rok, a je pot iz sedanje tehnološke krize nekoliko daljša, kot bi pričakovali. Prav v teh dneh so pojasnili, da bodo pospešili razvoj, a bodo prvi procesorji CPU z 7-nm arhitekturo vseeno nared šele v letu 2021. Pred tem, v začetku naslednjega leta, bodo v 7-nm arhitekturo uporabili v povsem novi generaciji grafičnih procesorjev Intel Xe in v procesorjih za strežniške sisteme Xeon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji