Objavljeno: 17.8.2016

Intel Development Forum 2016

Intel je bil sredi avgusta gostitelj osrednje konference posvečene razvijalcem, na kateri so skušali navdušiti in motivirati k razvoju nove generacije izdelkov in programov. Tako kot marsikje drugje, je tudi pri Intelu največ pozornosti ta hip posvečene navidezni resničnosti. Stična točka različnih novosti je bila zlasti Intelova kamera RealSense, ki številnim projektom omogoča računalniški vid.

Osrednja zanimivost dogodka je predstavitev projekta Alloy, prikazovalnika za povečano resničnost, ki sledi konceptom Microsoftovega projekta Hololens, v končni različici pa bo prav tako uporabljala tehnologijo Windows Holograhics za umeščanj posnetkov, predmetov in navideznih namizij v resnično okolje okoli uporabnika. Na vsakem računalniku z Windows 10.

Podobno kot Hololens, tudi Alloy za delovanje ne potrebuje stalne povezave na računalnik ali pametni telefon, saj je vsa elektronika vgrajena v prikazovalnik. Uporabili so seveda najnovejše Intelove procesorje Skylake, posebnost pa je uporabe dveh kamer RealSense, ki omogočata spremljanje premikanja uporabnika in vključevanje resničnih predmetov v navidezno okolje, menda precej bolje kot doslej. Poleg tega lahko uporabimo kar lastne roke kot krmilnike za upravljanje s predmeti v navideznem okolju.

Podrobnosti o prikazovalniku Alloy bodo razkrili šele čez čas. Znano pa je, da bodo specifikacijo ponudili kot odprtokodni projekt, ki ga bodo lahko drugi proizvajalci uporabili kot osnovo za lastne izdelke. Razvijalci bodo lahko v kratkem naročili poseben razvojni komplet za pripravo novih aplikacij v povečani resničnosti.

Glede navidezne resničnosti še ena zanimivost: Intel je potrdil, da v okolici Los Angelesa gradi poseben studio za produkcijo športnih in zabavnih oddaj v navidezni resničnosti, ki jih bodo uporabniki lahko uporabljali tudi na interaktivni način, kot so pred časom prikazali s posnetki košarkaških tekem NBA. Direktor Brian Krzanich je studio na predstavitvi poimenoval Intel Tech Experience Labs, a podrobnostih ne želijo razpravljati.

Alloy ni edina novost, ki jo Intel namenja razvijalcem. Intel Aero Platform je proizvajalčev poizkus, da svoje izdelke vgradi tudi v drone prihodnosti. Razvojni komplet pa ni namenjen hobi rabi, temveč izdelavi uporabnih poslovnih rešitev, na primer v logistiki. Platformo Aero poganja procesor Atom, vgradili pa so tudi kamere RealSense.

Komplet ima vgrajene cel kup tipal in koristne programske opreme, na primer AirMap, kjer lahko določimo, na katerih področjih dron lahko leti in kje ne, prav tako pa natančno določimo pot, ki jo nato dron striktno upošteva, a se prilagaja vremenskim pogojem in morebitnim nepredvidenim oviram. Helikopterček bo razvijalce stal 400 dolarjev, komplet kamere RelaSense pa še dodatnih 150 dolarjev.

Naslednja novost je projekt Euclid, pod katerim se skriva zmogljiv krmilnik za robote, vse skupaj v škatlici velikosti Frutabele. Vsebuje kamero RelaSense, procesor, brezžične komunikacijske vmesnike ter izbiro med operacijskima sistemoma Linux oziroma Robot OS (ROS). Dodajte še mehaniko in »vodo« (vir energije) in že imate uporabnega robota. No, morda ne bo tako preprosto, a vseeno je lep korak naprej. Če ne gradite Robota pa lahko uporabite Intel Joule, razvojni komplet ki ga s kamero RealSense namenjajo bolj napravam IoT.

DIIk89cmcsU

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji