Objavljeno: 17.2.2017 01:00

Informacije bodo spremenile način vrednotenja podjetij

Analitska družba Gartner v svojem poročilu napoveduje, da bo vrednost podjetij v prihodnje vse bolj odvisna tudi od njihovega informacijskega portfelja, torej sposobnosti zbiranja in obravnave podatkov relevantnih za njihovo poslovanje. Bolje, kot bo podjetje upravljalo to področje, večja bo njegova vrednost.

Kljub temu, da se danes vsi zavedamo pomembnosti poslovne analitike in upravljanje s podatki, se ta vidik poslovnih aktivnosti skoraj v ničemer ne odraža v poslovnih knjigah ali drugih vidik vrednotenja podjetij. Toda revizijske hiše in druge finančne ustanove postajajo vse bolj pozorne tudi na ta vidik upravljanje podjetij, ki lahko razkriva kompetentnost podjetja, večjo ali manjšo pripravljenost na spremembe na trgu in s tem stopnjo tveganja.

Raziskava navaja, da lahko podjetja, ki bodo lahko dokazovala načrtno vlaganje v to področje, na primer z imenovanjem direktorja upravljanja podatkov (CDO, chief data officer), ustanovitvijo oddelka za analizo podatkov in jasnim procesom upravljanja s podatki, zelo verjetno računajo na oceno vrednosti podjetja, ki bo višja od povprečja.

Prehod v novo prakso vrednotenja bo po vsej verjetnosti postopen. Gartner predvideva, da bodo revizijske hiše in vlagatelji sprva ocenjevali predvsem bolj oprijemljive dejavnike, kot so tehnične zbirke podatkov in pripravljenost podjetja (tehnična in kadrovska) za učinkovito poslovno analizo podatkov.

V kasnejših fazah bodo k oceni prispevali tudi drugi bolj mehki dejavniki, kot so na primer lastniški algoritmi za upravljanje poslovanja na osnovi zbranih in obdelanih podatkov. Analitiki verjamejo, da bodo ti v prihodnje eden ključnih dejavnikov za razlikovanje med podjetij. Po ocenah naj bi leta 2019 po celem svetu letno patentirali že okoli 250.000 tovrstnih algoritmov, kar je desetkratnik današnjega dogajanja na področju.

Nekateri se tega že danes dobro zavedajo. Raziskava navaja, da je med prvimi štiridesetimi najbolj aktivnimi vlagatelji zahtev za tovrstne patente kar 33 takih, ki prihajajo iz Kitajske. Med prvimi desetimi je le ena družba iz zahoda – IBM in to na zadnjem, desetem mestu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji