Objavljeno: 13.10.2017 01:00

IMF: Virtualne valute bodo morda zamenjale nacionalne valute

Med tem, ko bančni sektor, pa tudi nekatere države s Kitajsko na čelu, vse bolj nasprotujejo Bitcoinu in drugim privatno zasnovanim virtualnim valutam, Mednarodni denarni sklad (IMF) opozarja, da utegnejo virtualne valute nekega dne postati bolj zaželene kot obstoječe nacionalne in mednarodne valute.

Tako mnenje je na konferenci v Veliki Britaniji podala kar Christine Lagarde, direktorica sklada IMF, ki vidi v virtualnih valutah velik potencial, če bodo te zasnovane na pravih temeljih. Obenem pa vseeno meni, da Bitcoin in podobne trenutne kriptovalute niso nevarne današnjim valutam, saj so premalo stabilne, tvegane in premalo skalabilne. Mnoge so premalo vidne za regulatorje in nekatere od njih so že bile žrtve hackerskih napadov.

A tovrstne tehnološke in regulacijske ovir se da preseči. Ko se bo to zgodilo, bodo ljudje raje posegli po virtualnih valutah, ker te ponujajo podobno udobje kot gotovina – nobenih tveganj pri poravnavi, nobenih časovnih zamikov pri prenosih, nobene centralne registracije in zbiranja podatkov o računih in identitetah. Če bodo centralne banke v državah tiste, ki bodo stale za virtualnimi valutami, bodo ljudje verjeno hitro posegli po njih.

Tako stališče podano s strani IMF je pomemben zasuk v obravnavi in javni podobi kriptovalut, ki so zdaj rasle v senci priznanih finančnih ustanov. Pa tudi signal bančnemu sektorju, da se mora prilagoditi času in povpraševanju kupcev.

Virtualne valute so tudi tema številke aktualnega Monitorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji