Hyundai bo vpoklical 77.000 električnih avtomobilov Kona, zaradi nevarnosti vžiga baterij

Objavljeno: 13.10.2020 11:00 | Teme: električna vozila

Hyundai se pripravlja na vpoklic in popravilo 77.000 električnih avtomobilov Kona, saj naj bi obstajala potencialna nevarnost vžiga njihovih baterij. 25.000 primerkov je bilo prodanih v Koreji, največ pa jih je v Evropi.

Poleti 2019 se je prvi avtomobil Kona EV vžgal v garaži v Montrealu, od takrat pa je se je po svetu zgodilo še ducat podobnih vžigov. Preiskava je pokazala, da je težava v baterijskem sklopu, vendar se podizvajalci ne strinjajo o tem, kje točno. Baterijski paket v avtomobilih Kona proizvaja podjetje HL Green Power, ki je skupno podjetje Hyundaia in LG Chem, pri čemer same baterijske celice proizvaja LG Chem, v paket pa jih »zlaga« Hyundai. Preiskava korejskega ministrstva govori o tem, da je težava v proizvodnem procesu same celice, druga preiskava (National Forensic Service) pa, da je težava v sestavi baterijskega paketa.

Kakorkoli – težave z električnimi avtomobili so veliko redkejše kot težave običajnih avtomobilov. V ZDA je denimo vsako leto preko 200.000 vžigov avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem. Ker pa gre pri električnih avtomobilih za novo tehnologijo, so oblasti (in uporabniki) v tej smeri veliko bolj pozorni.

Electrek

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki