Objavljeno: 5.7.2001

HPjeve jesenske novosti

Hewlett-Packard je podjetje, ki pod svojo streho združuje tako velike strežnike (Unix in Windows) in poslovne osebne računalnike kot tudi izdelke namenjene domačim oz. vsaj končnim uporabnikom. Kaj si lahko slednji obetajo v jeseni smo si lahko ogledali na vsakoletni prireditvi >>Retail forum<<, ki se je tokrat odvijala v Barceloni. Novinarjem, ki smo bili zbrani skoraj iz celega sveta (z izjemo ZDA), je bilo najprej predstavljeno nekaj poslovnih informacij, kasneje pa smo si lahko ogledali tudi kopico izdelkov, ki jih v jeseni pričakujemo na prodajnih policah.

Po mnenju Hewlett-Packarda so trenutne težave (v primeru HP je to stagnacija) v računalniški branži jasno pokazale, da se mora podjetje, ki želi še najprej zagotavljati svojo rast, usmeriti tudi na celotne storitve in ne vztrajati samo na posameznih izdelkih. Kot primer, kako si to predstavlja HP, je bil omenjen projekt, v katerem bo Volkswagen v nekatere svoje modele avtomobilov vgrajeval ročne računalnike Jornada, ki bodo centralni del informacijskega sistema v avtomobilu.

Poleg tega se HP zaveda, da je ključnega pomena prepoznavnost blagovne znamke, na čemer se bodo še naprej zelo močno trudili. Prepoznavnost imena HP med starejšimi uporabniki je zelo velika, med mladino pa je moč narediti še marsikaj.

Najzanimivejša je bila razstavna dvorana, ki je bila dobesedno prepolna izdelkov, ki bodo osvežile HPjev program za končne uporabnike. Novost so prenosni računalniki Pavilion (menda ugodno poceni, vendar nekoliko okornih zunanjih linij), veliko stavijo tudi na osebne računalnike za doma iz serije Pavilion. Ti so oblikovani zelo >>drugačno<< in tičijo v temno modri polprozorni plastiki. Podobne barve je tudi nekaj novih večfunkcijskih naprav za doma (in za majhne pisarne), na katere pri HPju še veliko stavijo. Posebnost novih modelov je odprtost in enostavnost uporabe. V enega takih prototipov smo tako vstavili našo kartico Memorystick (sprejme tudi Compact flash in Smartmedia), vgrajeni tiskalniški del (kakovosti Deskjeta 990) je natisnil pomanjšane slike, ki so bile na njej, na tem odtisu smo z barvanjem kvadratkov označili, katere slike želimo imeti natisnjene v končni kakovosti, vse skupaj postavili na bralno ploskev, ki jo je vgrajeni optični bralnik prebral, nato pa je tiskalnik natisnil izbrane slike. Postopek, ki je trivialen tudi za najmanj tehnično osveščene uporabnike.

Zanimiv je bil tudi prototip tiskalnika Photosmart 1315, ki ima vgrajen barvni zaslon LCD, na katerem lahko (pred odtisom) pregledujemo fotografije iz vstavljene pomnilniške kartice. Če bo cena zmerna, bo ta tiskalnik zelo dobro prodajan, saj res v celoti odpravi potrebo po računalniku kot vmesniku za tiskanje fotografij.

HP veliko stavi na Bluetooth, zato smo se v razstavni dvorani lahko pozabavali tudi brez ožičenja. Na prvi HPjev Bluetooth tiskalnik (Deskjet 995c) smo lahko tiskali iz prenosnega računalnika, ki je imel 3COMovo Bluetooth kartico PC Card, enako pa smo lahko počeli celo iz ročnega računalnika Jornada, ki je imel kartico Bluetooth formata Compact Flash.

Videti je bilo tudi osnutek nove Jornade serije 900, ki bo prvi HPjev poizkus na področju telefonije - gre namreč za ročni računalnik, ki bo hkrati tudi telefon GPRS. Žal smo na lastne oči videli samo plastično (nedelujočo) maketo.

HP je v lanski predbožični prodaji v ZDA dosegel prvo mesto v prodaji digitalnih fotoaparatov, letos pa bodo nekaj podobnega poizkušali doseči tudi v Evropi (kjer sicer njihovi digitalni fotoaparati niso še tako močno prisotni). Videli smo celotno paleto fotoaparatov od modelov 215, 315 in 618 do najmočnejšega 912, ki nakazuje, da se je HP tudi tega posla lotil zelo resno.

In nenazadnje - jeseni lahko menda čisto zares pričakujemo prve izdelke DVD+RW. Prepisljivi DVD, ki bo popolnoma združljiv z obstoječimi DVD predvajalniki (za Pioneerjev model DVD-RW to ne drži popolnoma). HP bo najprej nastopil z vgradnim (ATAPI) modelom DVD writer dvd 100i, ki zna zapisovati s hitrostjo 2x. Delujoči primerek smo videli tudi v živo, priložena programska oprema pa je omogočala enostavno izdelavo domačih filmskih DVD plošč. Žal DVD+RW na začetku še ne bo funkcionalno enakovreden današnjim CD-RWjem saj ne bo zmogel paketnega pisanja. Celotno vsebino bomo lahko posneli samo v eni >>potezi<<, prav tako pa ne bo možnih več sej, ki smo jih pri CD-Rjih vajeni že kar nekaj let.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji