Objavljeno: 18.8.2016 01:00

HP Omen X in Omen 17 za najzahtevnejše uporabnike

V ZDA se je prodaja osebnih računalnikov in prenosnikov po dolgih sušnih četrtletjih končno rahlo povzdignila. Videti je, da vsaj nekateri proizvajalci z več navdušenja načrtujejo in predstavljajo nove izdelke. Med njimi je zlasti HP, ki je poskrbel za nove namizne in prenosne računalnike za ljubitelje iger, ki so obenem njegovi nedražji osebni računalniki doslej, če izvzamemo profesionalne delovne postaje. Paradoksalno se dragi izdelki bolje prodajajo kot tisti ceneni.

Najnovejši namizni računalnik HP Omen X je nenavadna pojava, če ne drugega že zaradi ohišja. To je v obliki črne kocke, ki pa na mizi ali tleh stoji na ostrem robu, za podporo pa skrbita dve nožici. Ohišje pa ni tovrstne oblike zgolj zaradi estetike, temveč na ta način zagotavlja tudi boljše hlajenje in odvajanje odvečne temperature. Računalnik sicer v ta namen uporablja kombinacijo zračnega in vodnega hlajenja.

Kot bi lahko pričakovali, lahko kupci v računalniku pričakujejo same izbrane komponente. Najnovejše procesorje Intel Core i5 in i7 (tudi desetjedrne), dvojno grafiko Nvidia GTX 1080 ali AMD Radeon F9 Fury X in na zahtevo tudi na desetine GB pomnilnika DDR4. Računalnik ima dvoje vrat USB-C, kar osem vrat USB 3.0, tri priključke DisplayPort, en HDMI in cen nabor ožičenih brezžičnih komunikacijskih vmesnikov.

Prek spleta bo v ZDA računalnik moč naročiti os sredine avgusta za osnovno ceno 1.800 dolarjev. Zanimivo, da bo ta narasla kar za 300 dolarjev, če boste šli v bližnjo (fizično) trgovino. Seveda se cene tu šele začnejo, številne opcije pa lahko končno cenijo povišajo za več tisočakov. Zanimiva pa je tudi obratna smer. HP spoštuje tudi ne tako majhno število navdušencev – samograditeljev. Ti si bodo lahko eksotično ohišje lahko omislili za 600 dolarjev, noter pa sestavili drobovje po izbiri.

Na krilih modela Omen X pa prihaja še namenskih prenosnik za igričarje. Omen 17 ima 17,3 palčni zaslon, ki je lahko ločljivosti HD ali 4K, grafiko Nvidia GTX 1060 ali GTX 1070, v vsakem primeru pa zadnjo različico procesorjev Intel Core i5 ali i7. Zaradi zmogljive je prensonik debel 3,39 cm in tehta zajetnih 3,17 kg. Toda s tem so pridobili dovolj prstora za zajeten akumulator, s katerim lahko hitrostni dirkalnik deluje skoraj 7 in pol ur z enim polnjenjem. Cene se začnejo pri 1.600 dolarjih, a tudi tu lahko znatno narastejo z dodajanjem opcij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji