Objavljeno: 11.2.2022 07:00 | Teme: HP, ekonomija, biotehnologija

HP kupuje proizvajalca razgradljivih steklenic

Družba HP je napovedala prevzem mlade družbe Choose Packaging, izumitelja in ponudnika prvih komercialnih papirnatih steklenic, ki jih je moč v celoti reciklirati, saj ne vsebujejo plastike. Novica se zdi na prvi pogled razmeroma nepomembna, a je v resnici nadvse zanimiva.

HP namreč načrtuje s prevzemom resno izzvati industrijo, ki letno proizvede 150 milijonov ton plastičnih steklenic za enkratno rabo, vredno 10 milijard dolarjev. Tehnologija, ki jo je razvila družba Choose Packaging temelji v celoti na uporabi naravnih vlaken in veziv, s katerimi lahko dosežejo hrambo tekočin.

Čeprav se zdi, da z nakupom HP vstopa na področje, ki ni v njegovi branži, saj Choose Packaging sodeluje predvsem z velikimi proizvajalci pijač, je v ozadju precej bolj drzen načrt. HP namerava namreč tehnologijo uporabljati tudi pri izdelavi embalaže za svoje izdelke, med drugim se nam obetajo kartuše za črnila, ki so v celoti razgradljive.

Zanimiva je tudi umestitev nove družbe v organizacijsko strukturo HPja. Choose Packaging bo postal del oddelka za personalizacije in 3D tisk. Tehnološki postopek izdelave biosteklenic namreč omogoča tudi hitro in potencialno celo cenejšo izdelavo embalaže s pomočjo 3D tiskalnikov, kjer je HP že doslej velik dobavitelj.Odslej pa ne bo samo ponudnik tehnologije za izdelavo embalaže, temveč tudi posredno velik investitor v razvoj ekološko sprejemljive embalaže, kjer je danes eden od večjih krivcev.

Seveda pa ne gre prezreti trenutne "modnosti" ukvarjanja z ekologijo. Tudi Samsung je, denimo, ob predstavitvi telefonov Galaxy S22 poudaril, da za del proizvodnje uporabljajo reciklirano plastiko iz ribiških mrež... 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji