Objavljeno: 10.7.2020 12:00 | Teme: video, algoritm, pretočna storitev

H.266/VVC bo prepolovil velikost posnetkov 4K in 8K

Vse višje ločljivosti televizorjev imajo za posledico, da se občutno povečuje količina podatkov potrebnih za upodobitev video gradiva. K sreči se sočasno razvijajo tudi algoritmi za kompresijo, kar je še posebej pomembno v časih pretočnega predvajanje video posnetkov.

Raziskovalci nemškega inštituta Fraunhofer, znani tudi po predhodnih video algoritmih H.264 in H.265 (HEVC) so za prihajajoče obdobje vsebin v ločljivostih 4K ter 8K pripravili nov kodek, ki nosi ime H.266, pravijo pa mu tudi VVC (Versatile Video Coding).

Novi kodek obljublja odlične rezultate, saj bo praktično prepolovil količino podatkov za upodobitev video posnetkov. Fraunhofer navaja, da lahko 90-minutni posnetke v ločljivosti 4K, ki v zapisu H.265(HEVC) zavzame 10 GB prostora shranijo v le 5 GB veliki datoteki. Novi algoritem bo hkrati združljiv z nižjimi ločljivostmi, vse tja do 480p, vendar bo uspešnost kompresije tu nekoliko nižja.

Novi H.266/VVC prihaja ravno v časih, ko je pandemija COVID-19 povzročila skokovito rast povpraševanja po pretočnih video storitvah, zaradi katerih so morali ponudniki vsebin zmanjšati kakovost in/ali ločljivost posnetkov, da ne bi preobremenili omrežij. Novi kodek lahko predstavlja učinkovitejšo rešitev brez žrtvovanja kakovosti posnetkov.

Fraunhofer je kot že doslej pri razvoju sodeloval z vodilnim proizvajalci, kot so Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm in Sony, H.266 pa bo licenciran v okrilju združenja Media Coding Industry Forum (MC-IF), da bi se izognili sporom okoli intelektualne lastnine, kot v preteklosti.

Točnih časovnic za prihod novega standarda ni, vendar pri Fraunhoferju zagotavljajo, da bodo že jeseni objavili prve različice programske opreme. Od tu, do prihoda v končne izdelke, na primer televizorje, običajno traja leto ali dve, lahko pa se zgodi, da bo nevarnost vnovične pandemije te čase tokrat skrajšala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji