Objavljeno: 2.3.2012

H.265 obljublja bistveno boljše video stiskanje

V ozadju dogajanja na konferenci MWC 2012 v Barceloni, pač zaradi medijske osredotočenosti na nove telefone, je bilo mogoče videti tudi marsikaj zanimivega na drugih področij. Ena najbolj obetavnih novosti je denimo nov kodek za video posnetke z imenom H.265, kot naslednik današnjega H.264, ki obljublja med kar med 40% in 45% boljše stiskanje video posnetkov, kot dosedanje tehnologije.

Standard H.264, imenovan tudi Advanced Video Codec (AVC) je danes eden najbolj pogosto uporabljenih za snemanje video posnetkov v visoki ločljivosti, uporabljen s strani praktično vseh proizvajalcev zabavne elektronike (video kamere, fotoaparati, pametni telefoni). H.265, imenovan tudi High Efficiency Video Codec (HEVC), nastaja pad okriljem mednarodnega združenja ITU-T (oziroma odbora Video Coding Experts Group - VCEG) in je že prišel do nivoja prototipa.

Na konferenci je za to poskrbelo podjetje Qualcomm, ki je delovanje prikazalo na tabličnem računalniku z okoljem Android s procesorjem Snapdragon S4 z dvojnim jedrom. Enak posnetek z ločljivostjo 800 x 480 pik in s kodekom H.265 potrebuje prepustnost le 610 Kb/s, medtem ko pri H.264 za to rabi 1183 Kb/s. To je občuten prihranek, ki bi vpliva tako na količino potrebnega pomnilnika, kot komunikacijske povezave, zato je potencialno zanimiv tudi za rabo prek interneta. Na tem področju se bo boril z Googlovim kodekom VP8, ki ga denimo Nvidia že podpira v naboru Tegra 3, ob obstoječem H.264.

Težava s kodekom H.265 ni v dekodiranju na današnjih napravah, temveč v procesu stiskanja, ki traja znatno dlje kot pri H.264 in drugih sodobnih algoritmih. Ker proces stiskanja še ni optimiziran, ne razkrivajo natančnih podatkov, kakšna je razlika, omenjajo pa, da bo zaradi tega po vseh verjetnosti potrebno uporabljati bistveno zmogljivejšo strojno opremo. Toda avtorji na H.265 gledajo z optimizmom. Dokončni standard naj bi bil sprejet v začetku naslednjega leta, za tem pa bo še nek zamik, da bomo kodek dočakali v vsakdanji rabi in izdelkih.

http://www.qualcomm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji