Objavljeno: 27.3.2014 10:00

Grafična pošast iz Nvidie - Titan Z

Grafične kartice so že zdavnaj prehitele centralne procesorje tako po zmogljivosti in številu tranzistorjev kakor tudi po ceni. Nvidia je v tej tekmi napravila korak naprej in predstavila GeForce GTX Titan Z, ki na eni kartici združuje zmogljivosti dveh.

Pri Titanu Z gre v osnovi za dve spojeni kartici GTX Titan Black, ki sta že vsaka zase osupljivo hitri. Na njem sta dva grafična procesorja GK110, ki ju je Nvidia sinhronizirala, tako da ne le bijeta z isto frekvenco, ampak tudi v isti fazi. Na ta način so zmanjšali izgube, ki so posledica čakanja. Sicer pa ima dvakrat 2880 tokovnih procesorjev (jedra CUDA), dvakrat 240 teksturnih enot in dvakrat po 48 izrisovalnih enot. Nanj so pričvrstili dvakrat po 6 GB pomnilnika GDDR5, ki komunicira po dveh 384-bitnih vodilih s hitrostjo 7 GHz.

To je v vseh pogledih ogromna kartica, ki jo sestavlja dobrih 14 milijard tranzistorjev. Nvidia še ni razkrila, kako vroča bo, a če je že enojni  Titan sposoben proizvesti 250 W toplote, potem prav varčna gotovo ne bo. Titan Z  je sicer po dizajnu zelo podoben prejšnji dvojni kartici GTX 690, ki je dve 200 W kartici združila v eno 300 W.

Gospodarni kupec bo zastrigel z ušesi ob podatku, da Titan Z stane 3000 dolarjev, medtem ko je cena enojnega Titan Blacka 1000 dolarjev. Se splača kupiti dvojno kartico za trojno ceno, sploh če upoštevamo, da bo bržkone tiktakala s 700 MHz in ne z 900 MHz, kot enojni model? Nvidia pravi, da vsekakor, prav zaradi sinhronizacije jeder in drugih bonbončkov.

Vsekakor kartica ni namenjena igralcem iger, čeprav se tudi tam odreže izvrstno.  Zaradi visoke cene je namenjena zlasti tistim, ki grafične kartice uporabljajo za računanje – o čemer smo pisali v februarski številki. Ti bodo ugotovili, da je Titan Z še vedno cenejši od namenskih kartic Tesla, preračunano na FLOP (število operacij s plavajočo vejico). Tri kartice Titan Z s 17.280 jedri so približno enako zmogljive kakor Google Brain, pravijo v Nvidii. Slednji je Googlov projekt simulacije možganov, ki sestoji iz gruče približno tisoč centralnih procesorjev in požre 600 kW energije.

Titan Z izide prihodnji mesec.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji