Googlove novosti za 2017

Objavljeno: 19.5.2017 01:00 | Teme: google

Google I/O je osrednji letni dogodek spletnega velikana, pretežno sicer namenjen razvijalcem, na katerem pa podjetje običajno razkrije tudi številne novosti, ki jih bomo srečali v bližnji prihodnosti. Tudi letošnji dogodek pri tem ni bil izjema.

Android

Google na tem dogodku denimo zdaj že vrsto let zapored predstavlja novo različico operacijskega sistema Android. Letošnja nosi oznako Android O (uradno 8.0), v celoti gledano pa predstavlja bolj evolucijo, kot pa zares veliko novo različico operacijskega sistema.

Med novostmi srečamo podporo za sliko v sliki, kjer lahko denimo video posnetek spremljamo v majhnem okvirju, medtem ko počnemo nekaj drugega v kakem drugem programu. Novost bodo podpirali YouTube, Netflix, Google Maps in drugi programi. Notification Dot je nov način opozarjanja (notifikacij) na novosti, kjer se ob ikoni programa izriše pika. Ob pritisku nanjo lahko na hitro pregledamo vsebino, ne da bi zagnali cel program.

Android O bo imel vgrajen sistem kopiraj in združi, ki bo s pomočjo umetne inteligence zaznal, kaj želimo dejansko kopirati in s tem precej zmanjšal nadležno izbiranje besedila oziroma drugih elementov, ki jih želimo prenesti. Tudi sicer bo Android O v nadaljevanju leta dobil knjižnico TensorFlow Lite, jedro z umetno inteligenco, ki bo lahko delovala tudi lokalno na telefonu, torej brez povezave na zaledno spletno storitev.

Google želi v novi različici precej povečati varnost, zato uvajajo Google Play Protect, ki bo bdel nad nameščenimi programi, preprečeval uporabo nevarnih programov in opozarjal uporabnike, kdaj bi bilo dobro narediti varnostni pregled ali posodobitev. Android O bo imel tudi na povsem na novo optimiziran zagona operacijskega sistema, ki bo v primeru telefonov Pixel celo dvakrat hitrejši. Operacijski sistem bo imel povsem nov sistem za nadzor uporabe resursov za aplikacije v ozadju, kar bo imelo zelo ugoden učinek na porabo energije.

Manjše presenečenje je Android Go, posebna izvedba operacijskega sistema Android O, ki lahko menda povsem zadovoljivo deluje na strojno precej skromnejših napravah, takih z 1 GB RAM. Recimo na novem telefonu Lenovo Moto C, ki ga namenjajo trgom v razvoju in ga dobimo že za 89 evrov. Zanimivo, da ne gre za ločeno različico, temveč le za drugačno konfiguracijo sistema Android O. Zdi pa se, da tu Google še nima povsem dorečene strategije. Ne še jasno denimo, ali bo Android Go prenosljiv tudi na starejše naprave s šibkejšo elektroniko kot tudi ali bo uporabljen v napravah, ki niso telefoni.

Mimogrede, razvojna različica (beta) Androida O je že na voljo.

Umetna inteligenca in digitalni pomočniki

Področje, v katerega Google ta hip največ vlaga, je umetna inteligenca, ki je bila v takšni ali drugačni obliki prisotna na celotnem srečanju Google I/O. Na srečanju so denimo predstavili novo procesno arhitekturo Cloud TPU (TensorFlow Processing Unit), specializirano za procesiranje algoritmov strojnega učenja. Cloud TPU bo v razmeroma majhnih enotah omogočal vzpostavitev podatkovnih centrov za umetno inteligenco, ki po zmogljivosti za nekaj velikostnih razredov prekašajo vse, kar poznamo doslej.

Umetna inteligenca prihaja v elektronsko pošto Gmail, kjer bo spletna storitev znala uporabniku svetovati odgovore, vsaj na najbolj pogosta vprašanja. Umetna inteligenca bo prebiranju pošte znala izluščiti kontekst v sporočilih, hkrati pa pozna navade in tipične odgovore uporabnika, tako da se povezava zdi zelo logična glede na današnje zmožnosti AI. Umetna inteligenca se še bolj vrinja tudi v splošno znani spletni iskalnik. Nova storitev Google for Jobs na primer kar prek iskalnika omogoča, da ljudje preverjajo, katera dela in službe so na voljo v okolici bivanja.

Poglavitno orodje na področju pametnih pomočnikov, pametni zvočnik Google Home dobiva čedalje bolj zanimive zmožnosti. Na srečanju so najavili, da bomo lahko Home kmalu uporabili za klicanje in sprejemanje telefonskih klicev, povezovati pa se zna s širokim naborom naprav bluetooth. Strojno učenje je med drugim omogočilo, da je Google kot prvi najavil, da pri pametnih pomočnikih, kot je Google Home, razpoznajo različne uporabnike po njihovi izgovorjavi in odgovore prilagodijo glede na njihove profile.

Google ima načrt, da pomočnika Google Assistant vgradi v čim več naprav in spletnih storitev. Ena večjih novosti na srečanju je uradna predstavitev pomočnika Google Assistant za telefone Apple iPhone. Googlov pomočnik pa utegne postati tudi največja uspešnica v mednarodnem merilu, saj bo kmalu začel podpirati tuje jezike. Poleti bo pomočnik znal razumeti in govoriti v francoščini, nemščini, japonščini in v portugalskem jeziku. Do konca leta še v italijanščini, španščini in korejščini.

Če sta analiza zvoka in pogovori v naravnem jeziku danes že nekako nuja, pa Google vidi še velike priložnosti pri razpoznavi slik oziroma video posnetkov. Na srečanju so tako demonstrirali delovanje rešitve Google Lens, ki iz fotografije ali slike v živo zazna značilnosti in jih primerja s spletno zbirko podatkov ter algoritmi umetne inteligence. Ne samo, da zna najti obraze znanih ljudi, temveč razpoznava predmete, ne samo kot tip, ampak kot točno določeni predmet. Uspešno zna razbrati ime in lokacijo zgradbe, ki je na sliki.

Navidezna in povečana resničnost

Tretji sklop, v katerega Google vlaga vse več energije, je platforma navidezne resničnosti DayDream. Objavili so informacijo, da pripravljajo samostojno izvedbo prikazovalnika DayDream, ki za prikaz navidezne resničnosti ne rabi pametnega telefona ali zunanjega računalnika. Poleg tega sodelujejo s partnerji, ki bodo v nadaljevanju leta predstavili svoje izdelke na osnovi platforme DayDream. Zanimivo, da je med partnerji HTC z oddelkom Vive, pa tudi Lenovo, ki z Googlom že sodeluje na projektu Tango.

Na konferenci so predstavili tudi platformo DayDream 2.0 Euphrates, osvežitev programskega dela platforme DayDream, ki prinaša uporabne novosti. V navideznem svetu bo tako lažje uporabljati običajne programe in vsakdanja orodja, kot so sporočila, notifikacije in beležke. Odslej bo tudi brskalnik Chrome deloval v navideznem okolju.

Google Cast bo lastnikom naprav omogočal, da delijo in pretočno predvajajo izkušnjo v navideznem svetu na druge naprave, denimo ustrezno opremljene televizorje. V zgodbo navidezne resničnosti še bolj potiskajo tudi YouTube VR, ki bo novi različici omogočal »delitev izkušnje« s prijatelji predstavljenimi kot avatarji, kar močno spominja na zamisel, ki jo je lani predstavil Facebook za svoje naprave Oculus Rift.

Google se močno zaveda, da za uspeh navidezne resničnosti v arhitekturi DayDream, potrebuje vrhunsko grafiko, ki bo na telefonih pričarala kakovost in izkušnjo iz računalnikov s procesorji GPU. V ta namen so zagnali projekt Seurat, s katerim lahko na telefonu z nekaj triki prikazujejo vrhunsko grafiko v treh dimenzijah, brez da bi s tem spravili na kolena procesorje in s tem akumulatorje v napravi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki