Objavljeno: 25.7.2013

Googlove novosti: Android 4.3, Nexus 7 in Q

Včeraj je Google na svoji tiskovni konferenci predstavil tri pomembne novosti, ki jih lahko pričakujemo vsak hip. To so nova verzija Android 4.3 ter Nexus 7 in Q.

Začnimo z najmanj presunljivo novostjo. Android 4.3 z nespremenjenim kodnim imenom Jelly Bean prinaša nekaj manjših, a zelo dobrodošlih izboljšav. Takoj bomo opazili podporo za delo več uporabnikov (več profilov), saj si lahko vsak prilagodi svojega. Mogoče je tudi zaklepanje oziroma omejevanje profilov, kar pride prav pri krotenju otroških nakupov; problem so seveda tako imenovani In App nakupi v igrah, kjer za realni denar kupujemo virtualne dobrine. Bluetooth je nadgrajen na verzijo 4.0, tako da podpira nizko porabo električne energije (Bluetooth Smart). Potem je tu še podpora za Open GLES 3.0 za boljšo izrabo grafičnih zmogljivosti in nekaj novih jezikov. Na koncu omenimo še DRM in eBook, ki sta tudi izpiljena. Skratka, gre za manjše novosti, kar izpričuje tudi vztrajanje pri istem kodnem imenu, Jelly Bean.

In kje bomo Android 4.3 najprej našli? Na Googlovih napravah, seveda. Nexus 7 je tak primer. Tablica bo na voljo prihodnji mesec,  za 270 dolarjev. Ima 7-palčni zaslon z ločljivostjo 1920 × 1200 pik (IPS), kar znese 323 pik na kvadratni palec, procesor Snapdragon S4 Pro 8064 s frekvenco 1,5 GHz, grafično jedro Adreno, 2 GB pomnilnika in 32 GB (ali pol manj, če boste kupili cenejšo različico) prostora. Kameri imata pet in 1,2 milijona pik. Poleg osnovne verzije bo tu še cenejša za 230 dolarjev s 16 GB pomnilnika in dražja za 350 dolarjev s podporo za 4G / LTE. V Evropi jo bomo dobili nekoliko pozneje kot v ZDA, pa še tu bodo razlike med Zahodom in novo EU.

V čem je torej Nexus 7 drugačen od predhodnika? Videti je podobno, je pa za odtenek daljši, lažji in tanjši. Ampak res samo za odtenek. Malo so še premetali gumbe, drugih vizualnih novosti pa ni. Bistveno je, da ima kamero, podporo za LTE in 802.11n.

Tretja novost pa je Chromecast, ki je naslednik Nexusa Q, ki se lani ni najbolje obnesel. Gre za priključek (dongle) za vhod HDMI, ki ga poganja Chrome OS in predvaja večpredstavnostne vsebine, prejete prek Wi-Fi. Krmiljenje je izvedeno prek telefona, tablice ali prenosnika. Ta hec stane le 35 dolarjev, kar je vsekakor prednost bred podobnimi ključki, ki smo jih preizkusili tudi v Monitorju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

MathBenc | 25.7.2013 | 06:21

A nima 4G različica tudi 2GB pomnilnika in ne 4GB, ter 32GB spomina?

mhus | 25.7.2013 | 10:02

Res je,smo popravili:)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji