Objavljeno: 17.3.2017 01:00

Google Hangouts za poslovno rabo

Google si močno prizadeva, da bi s svojimi spletnimi storitvami močneje posegel v segment poslovnih rešitev. Najnovejši poizkus cilja na živahno področje spletnega kramljanja in sodelovanja, seveda v poslovne namene. Novosti sta pravzaprav dve: videkonferenčna storitev Hangouts Meet in orodje za skupinsko sodelovanje Hangouts Chat.

Hangouts Meet je na prvi pogled »še ena izmed mnogih« spletnih videokonferenčnih platform, a z dobrimi koreninami. Google cilja predvsem na preprostost rabe, saj za delovanje ne potrebuje nameščanja programov, dodatkov za brskalnike in drugih tehnoloških komponent. Prav tako za vzpostavitve povezav potrebuje zelo malo – pogosto le ponujeno spletno povezavo, kar omogoča preprosto povezavo z osebami izven podjetij.

Na drugi strani pa se tesno povezuje z drugimi poslovnimi spletnimi rešitvami podjetja Google, kot so koledar in spletna pisarna G Suite. Hangouts Meet lahko hkrati v video konferenco poveže do 30 sodelujočih, pri tem pa uporablja pametno uporabo komunikacijskih povezav za doseganje čim večje kakovosti sestankov. Cena osnovnega paketa, ki vključuje tudi 30 GB prostora za dokumente je 5 dolarjev na mesec.

Hangouts Chat pa cilja na skupinsko sodelovanje in trenutno sporočanje v okviru večjih in manjših delovnih ekip znotraj podjetja. V okviru sistema lahko vzpostavljamo navidezne sobe za sestanke, kamor lahko povabimo zaključeno skupino ljudi in z njimi izmenjujejo sporočila, dokumente, večpredstavne vsebine ter skupinske sestanke.

Tako kot pri neposrednih konkurentih tu srečamo pametne elektronske pomočnike (bote) za pomoč in avtomatizacijo vključevanja podatkov v pogovore. Eden takih je bot z imenom @meet, ki omogoča preprostejše iskanje prostih terminov za sestankov z uporabo naravnega jezika in strojnega učenja.

Google Hangouts Meet in Hangouts Chat prihajata v času, ko se tudi pri konkurenci oborožujejo s podobnimi orodji na to temo. Microsoft je pravkar objavil dokončno različico orodja Teams, ki je neposreden konkurent Hangouts Chat. Oba pa zasledujeta vodilnega na tem področje, spletno storitev Slack. Hangouts Meet se bo seveda boril proti Skypu, pa tudi nedavnemu prišleku, Amazonovi storitvi Chime.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji