Objavljeno: 5.4.2013 01:00

Google Chrome menja jedro

Google je najavil, da bo v prihodnje za svoj brskalnik Chrome in odprtokodni Chromium uporabljal lastno programsko jedro, ki so mu dali ime Blink. Kot je znano, je Google brskalnik doslej gradil na osnovi odprtokodnega programskega jedra WebKit, ki je enak tudi za nekatere druge brskalniki, kot sta na primer Safari in Opera.

Ta povezava, ki je trajala vrsto let med platformama Google in Apple bo odslej prekinjena. Blink bo sicer derivat sedanjega WebKita, vendar bodo postopoma izdatno spremenili modul WebCore, ki je del WebKita. Dogaja se torej deljenje (fork), ki bo sčasoma ustvarilo dva vse manj združljiva izdelka.

Google je odločitev argumentiral z dejstvom, da sedanji WebKit vnaša v brskalnik preveč kompleksnosti, prav tako pa ne želijo več usklajevati svojih potreb s celotno skupnostjo okoli WebKita. Cilj naj bi bil enostavnejše, bolj učinkovito jedro.

Zanimivost pri tej odločitvi je, da se je tretji največji WebKit brskalnik Opera tudi odločil za prehod na Googlov Blink. Google trdi, da je poteza boljša tudi za Apple, ki bo lahko tako hitreje dodajal svoje funkcionalnosti v WebKit in posledično Safari, kot doslej.

Vprašanje pa je, če je to res celotna resnica oziroma celotna zgodba, zaradi katere je prišlo do te delitve.

http://www.chromium.org/blink

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji