Objavljeno: 10.3.2016

Go: umetna inteligenca zmaguje proti svetovnemu podprvaku

Danes ponoči bomo videli, kako daleč je Google uspelo pri razvoju umetne inteligence. Njihov  AlphaGo, ki ga razvija prevzeto londonsko podjetje DeepMind, se bo ob 5.00 uri zjutraj po našem času v Seulu pomeril z drugim najboljšim igralcem goja na svetu Lee Se-dolom. Igra naj bi trajala okrog štiri ure, sledile pa ji bodo še štiri igre, ki jih bosta tekmovalca odigrala v prihodnjih dneh.

Go je starodavna kitajska igra, ki ima poseben status v razvoju umetne inteligence. Zaradi ekstremno visokega števila možnih iger in potez, ki za več velikostnih redov presega število atomov v vesolju, je igro nemogoče reševati s surovim preračunavanjem vseh možnih potez. Samo vseh možnih postavitev plošče je 2,08 10170, atomov v vesolju pa okrog 1080 (na Zemlji pa 1050). Zato je go ena zadnjih iger, kjer so računalniki še slabši od ljudi. Ko se bo to spremenilo, bo to močan indic, da smo blizu umetne inteligence.

AlphaGo je v začetku leta že premagal evropskega velemojstra Fana Huija, zato so pričakovanja pred dvobojem velika. Zmagovalec bo poleg večne slave, zlasti če zmaga AlphaGo, dobil milijon dolarjev, ki jih bo Google v primeru zmage doniral v dobrodelne namene. Lee Se-dol pa bo v vsakem primeru dobil 100.000 dolarjev plačila za nastop in 15.000 dolarjev za vsako dobljeno igro. Pred dvobojem samozavestno napoveduje, da bo zmagal z rezultatom 5-0 ali 4-1.

AlphaGo za igranje goja uporablja nevronske mreže, o katerih smo pisali v eni izmed preteklih številk naše revije.

  

Dodatek:

Prvo igro je dobil Alpha go!

In drugo (10.3.) tudi!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji