Objavljeno: 3.9.2001

Fujitsu prebil mejo gostote magnetnega zapisa

Raziskovalci japonskega podjetja Fujitsu so sporočili, da so razvili tehnologijo, ki omogoča hrambo več kot 100 GB podatkov na kvadratnem palcu magnetnega diska. S tem so >>povozili<< konkurenčna Toshibo in Segate, ki sta pred kratkim razvila vsak svoje tehnologije, ki omogočajo gostoto >>zgolj<< 30 GB podatkov na kvadratni palec. Prehiteli pa so tudi IBM, ki je pred nekaj meseci predstavil lastno tehnologijo s podobnimi kapacitetami, saj Fujitsu načrtuje končne izdelke že v prvem polletju 2002, IBM pa šele leto kasneje.

Bistvo nove tehnologije je v uporabi dveh magnetnih slojev, ki ju loči tanka plast nemagnetnega rutenija (Ru), kar omogoča trikrat večjo gostoto zapisa. Za uporabnost tako gostega zapisa so morali pri Fujitsu razviti tudi bolj natančne glave za pisanje in branje diskov; z uporabo raznih tehnologij so povečali hitrost branja za 100, zapisovanja pa za 30 odstotkov.

Kljub tehnološkem prodoru pa Fujitsu ostaja pri julijski odločitvi, da ne bo več izdeloval 3,5 palčnih diskov za osebne računalnike, temveč se bo osredotočil zgolj na 2,5 palčne diske za prenosnike. V kolikor Fujitsove napovedi držijo, bodo že naslednje leto na voljo diski za prenosnike s kapaciteto preko 100 GB, diski za osebne računalnike pa bodo nekoliko zaostali.

http://www.fujitsu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji