Objavljeno: 30.10.2019 08:00

Evropska alternativa oblačnim storitvam Amazona, Googla, Microsofta in Alibabe

Nemška vlada namerava v začetku naslednjega leta vzpostaviti oblačne storitve z imenom Gaia-X, s katerimi naj bi evropska podjetja in organizacije dobile alternativo storitvam v oblaku, kot so ameriški Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud in kitajski Alibaba Cloud. Na ta način naj bi podatki hranjeni v oblaku ostali dostopni in pod nadzorom evropskih podjetij, zakonodaje in na evropskih tleh.

Čeprav ameriški in kitajski velikani nenehno poudarjajo, da so njihove storitve v oblaku varne in skladne z evropsko zakonodajo, v številnih primerih celo gostovane v podatkovnih centrih v Evropi, narašča bojazen, da bi lastniki nekega dne zaradi geopolitičnih razmer lahko izgubili nadzor nad podatki. Ameriška administracija je pod vodstvom Donalda Trumpa denimo lani sprejela zakonodajo, ki v določenih primerih omogoča ameriškim oblastem vpogled v podatke, ne glede na to, kje se nahajajo strežniki. Podoben koncept so leta 2017 sprejeli na Kitajskem, kjer si lokalne oblasti pridržujejo pravico vpogleda v podatke podjetij in uporabnikom.

Projekt Gaia-X, imenovan po grški boginji Zemlje, nastaja pod pokroviteljstvom nemškega ministrstva za gospodarstvo, v začetni fazi snovanja storitev pa sodelujejo korporacije SAP, Deutsche Telekom in Deutsche Bank. Nemčija poudarja, da gre za evropski projekt, čeprav še ni povsem jasno, kakšno podporo imajo pri drugih članicah EU.

Podrobnosti projekta so še v nastajanju, vendar se zdi, da bo Gaia-X pravzaprav agregat različnih storitev v oblaku, ki bodo povezane s skupnimi standardi. Na ta način bi bil sistem Gaia-X porazdeljen pri različnih ponudnikih in verjetno v različnih državah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji