Objavljeno: 1.7.2016 01:00

Evernote omejuje brezplačno rabo

Priljubljena beležnica Evernote je najnovejši primer izdelka, ki je prišel do zgornje meje, kaj lahko proizvajalec naredi z brezplačnim modelom nudenja storitev. Beležnica, ki je v preteklosti pritegnila več kot 200 milijonov uporabnikov, je zaslovela predvsem po dejstvu, da zna samodejno, skoraj neopazno sinhronizirati zapiske med več uporabnikovimi napravami, za plačilo pa tudi med več uporabniki. Poleg tega je osnovni model rabe vedno bil brezplačen z dovolj veliko količino prostora za tipično vodenje zapiskov.

Podjetje je zdaj pod novim vodstvom začelo klatiti stroške, odpuščati zaposlene, zadnji udarec pa je prizadel tudi uporabnike. Evernote zdaj omogoča brezplačno sinhronizacijo samo med dvema napravama. Ker veliko število uporabnikov zapiske sinhronizira med več napravami (denimo domačim in službenim računalnikom, telefonom, tablico), je to precej huda omejitev.

Za nameček je Evernote sočasno tudi precej podražil osnovne storitve. Naročnina Plus stane po novem 4 dolarje na mesec namesto dosedanjih 3, Premium z več pomnilniškega prostora in bogatejšim naborom storitev pa 8 dolarjev na mesec namesto 6.

Evernote trdi, da je podražitev nujna, v kolikor želijo financirati razvoje nekaterih novih funkcij, hkrati pa opozarjajo, da je bila storitev doslej brezplačna brez kakih posebnih prikazovanj reklam, kot to počnejo drugi ponudniki »brezplačnih storitev«. Reakcija uporabnikov je bila dokaj ostra, obsojajo predvsem dejstvo, da omejujejo obstoječe lastnosti, namesto da bi kupce pritegnili s plačljivimi novostmi. Konkurenca, v prvi vrsti Microsoft s programom OneNote je že pripravila mamljive pakete za prehod nezadovoljnih uporabnikov. Bolj preprost in osnoven Googlov Keep pa seveda ostaja zastonj, kljub vedno novim nadgradnjam.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji