Objavljeno: 7.12.2017

eProstor bo digitaliziral birokracijo v zvezi z nepremičninami

Administracija slovenske države počasi a zanesljivo koraka v čase digitalizacije upravnih postopkov. Nedavno so uradno predstavili ambiciozen petletni projekt informatizacije vseh postopkov na področju urejanja prostora, graditve objektov in upravljanja nepremičnin. Projekt »Program projektov eProstor« naj bi končali do konca leta 2021, od tedaj dalje pa naj bi omenjeni uradni postopki potekali samo še po elektronski poti.

Po besedah ministrice za okolje in prostor Irene Majcen je glavni cilj, da bi omogočili popolno brezpapirno poslovanje, pri tem pa odpravili administrativne ovire, pohitrili postopke in zagotovili enostavno dostopne in kakovostne uradne podatke o nepremičninah, prostoru in gradnjah.

Projekt eProstor je vreden 22,4 milijona evrov, od tega so 17,9 milijonov evrov dobili v okviru evropske kohezijske politike in evropskega sklada za regionalni razvoj. Zaradi velikosti projekta, do ukrepe na tem področju razdelili na pet vsebinskih sklopov: skupna infrastruktura za prostorske informacije, prostorski informacijski sistem, informacijska prenova nepremičninskih evidenc, zajem in izboljšava podatkov ter Podpora vodenju projektov in informiranje.

Najpomembnejši bo vzpostavitev prostorskega informacijskega sistema, kjer bosta nastali spletni storitvi ePlan (upravljanje prostorskih aktov) in eGraditev (procesi povezano z gradnjo, vključno z gradbenim dovoljenjem).

Med novimi informacijskimi zbirkami bo tudi evidenca stavbnih zemljišč. Poseljenim zemljiščem bodo določili dejansko rabo, nezazidana stavbna zemljišča pa bodo dobila razvojne stopnje glede na to, odvisno od pripravljenosti ter komunalne opremljenosti za gradnjo. V okviru projekta bodo prenovili tudi obstoječe spletne storitve in podatkovne zbirke, med katerimi zemljiški kataster.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji