Objavljeno: 6.6.2021 12:00 | Teme: Bitcoin

El Salvador želi bitcoin za uradno plačilno sredstvo

Predsednik El Salvadorja Nayib Bukele je napovedal, da bo v kongres poslal predlog zakona, po katerem bi bitcoin v državi postal uradno plačilno sredstvo. Kot je dejal v videoposnetku za konferenco Bitcoin 2021, ki je sicer potekala na Bahamih, bodo sodelovali s podjetjem Strike, ki se ukvarja z digitalnimi denarnicami za kriptovalute. Pomagali jim bodo zgraditi moderno finančno infrastrukturo na osnovni tehnologije kriptovalut.

El Salvador kot uradno valuto trenutno uporablja dolar, bitcoin pa bi uvedel vzporedno. Bukele pravi, da bi s tem olajšal pošiljanje denarja domov tudi državljanom, ki živijo v tujini. Pričakuje, da bi novost ustvarila več delovnih mest. Ob tem je navedel, da je tržna kapitalizacija bitcoina 680 milijard dolarjev in da bi že odstotek tega, ki bi bil investiran v El Salvador, tamkajšnji BDP povečal za četrtino. Trenutno 20 odstotkov BDP-ja te države predstavljajo pošiljke denarja državljanov iz tujine sorodnikom v domovino. V tujini namreč živi več kot dva milijona Salvadorcev, ki letno domov pošljejo štiri milijarde dolarjev.

Če bo načrt uspel, kar je veliko vprašanje, bo El Salvador postal prva država na svetu, kjer bi imel bitcoin status uradnega plačilnega sredstva. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da so nekatere druge kriptovalute primernejše za tovrstno uporabo, saj nimajo tako visokih provizij in zakasnitev pri nakazilih kot bitcoin.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji