Objavljeno: 17.4.2001

Dnevi slovenske informatike 2001

V sredo se bo v Portorožu pričelo že osmo posvetovanje slovenskih informatikov, imenovano Dnevi slovenske informatike (DSI). Kot vsa leta ga organizirata Slovensko društvo INFORMATIKA (SDI) in Združenje za računalništvo in informatiko pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Osrednja tema letošnjega posvetovanja je omrežno gospodarstvo in vloga, ki jo v njem igra informatika. Kot je poudaril predsednik programskega odbora dr. Andrej Kovačič, so Dnevi slovenske informatike predvsem strokovna in ne komercialna prireditev, čeprav je eden izmed osnovnih ciljev vsekakor popularizacija informatike in sorodnih dejavnosti v gospodarstvu. Zato osrednje teme niso izbrali, da bi predstavili razne >>sinergijske učinke e-poslovanja<<, temveč zato, ker menijo, da je povezovanje podjetij ključnega pomena, tako tehnološki del, kot tudi vsebine.

Letošnji DSI pa predstavljajo tudi naslednjo stopnjo razvoja tega strokovnega posvetovanja, saj je prvič izdatno odprta v mednarodne kroge. Po besedah predsednika SDI Nika Schlambergerja se je generalni direktor Mednarodnega združenja za informacijsko procesiranje (IFID) ob lanskoletnem obisku posvetovanja izjemno navdušil nad prireditvijo, zato jo je ta mednarodna organizacija letos tudi izdatno vsebinsko in operativno podprla. Andrej Kovačič je pri tem poudaril, da so bili pri izbiri predavateljev pozorni tudi na njihove praktične izkušnje in ne zgolj akademske reference, saj ne želijo, da bi se DSI spremenili v zgolj akademsko posvetovanje. Tako je med predavatelji tudi letos le tretjina iz akademske sfere, ostali pa predstavljajo praktične uporabnike informatike. DSI bo služil tudi kot mednarodni sestanek predstavnikov nacionalnih društev za informatiko sosednjih držav in mednarodnih organizacij.

Posvetovanje bo letos potekalo v osmih sekcijah, ki bodo pokrivale razna področja omrežnega gospodarstva, izobraževanja, raziskovanja, socioloških pogledov na informatizacijo, prvič pa se bo predstavila tudi študentska sekcija. Poleg predavanj v sekcijah bodo tudi štiri okrogle mize in dve delavnici, že pred otvoritvenim govorom ministra za informacijsko družbo dr. Pavla Gantarja v sredo popoldne, pa bo predkonferenca z naslovom: Elektronsko poslovanje: vemo zakaj. Ali res vemo kako?

Slovensko društvo INFORMATIKA namerava posvetovanje uporabiti tudi za predstavitev terminološkega slovarja, ki ga je pripravila njihova Jezikovna sekcija z urednico Katarino Puc. Slovar bo sprva objavljen zgolj na spletu, kasneje pa upajo, da tudi v knjižni obliki.

http://www.drustvo-informatika.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji