Objavljeno: 9.8.2001

Compaq Ipaq z razpoznavo govora

Microsoftov glavni programski arhitekt Bill Gates je v govoru na letni konferenci International Joint Conference on Artificial Intelligence najavil, da bodo uporabniki ročni računalnikov Compaq Ipaq lahko že septembra s spletnih strani Microsoftove raziskovalne družbe Microsoft Research brezplačno prenesli program, ki bo omogočal narekovanje besedila v ročni računalnik.

Gre za projekt, s katerim želijo pri Microsoft spodbuditi razvoj alternativnih vnosov podatkov v računalniške sisteme. Orodje z imenom MSR Power Toy pravzaprav ni izdelek temveč bolj demonstracija tehnologije in novih konceptov. Kajti največja zanimivost je ta, da se razpoznava govora sploh ne bo odvijala na ročnem računalniku, saj je ta procesno kljub vsemu preslaboten.

Kdor bo želel besedila narekovati, bo Ipaq-a

uporabljal predvsem kot brezžično vnosno napravo. Ta bo govor predprocesirala in pošiljala v realnem času prek brezžičnega omrežnega vmesnika IEEE 802.11b (ta je obvezen za uporabo) na namizni računalnik opremljen s paketom Office XP, ki vsebuje orodja za razpoznavo govora ali pa namenski program podprt s knjižnico za razpoznavo govora, ta pa bo besedilo vrnil na uporabnikov ročni računalnik. Raziskovalci sicer opozarjajo, da natančnost razpoznave ne bo popolna, vendar s projektom vseeno želijo prikazati, da s stališča strojne opreme razlogov za napredek na tem področju ni. Ves razvoj, ki je še potreben namreč temelji na programski opremi, zlati napredku področja umetne inteligence.

Gates je pri tem tudi poudaril, da je omenjeni projekt le ena od razvojnih smeri, v kateri programska oprema postaja omrežna, kasneje najbrž tudi spletna storitev, v Microsoftovem primeru skladna s strategijo .NET. Na srečanju so prikazali še nekaj primerov uporabe umetne inteligence, kot so določanje osebnih preferenc uporabnikov ter pametnega sistema za razpošiljanje in sprejemanje sporočil.

http://www.microsoft.com/speech

http://www.ijcai-01.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji