Objavljeno: 25.11.2020 05:00 | Teme: satelit

Britanska vlada iz stečaja odkupila OneWeb s satelitskim internetom

Zgodba o investiciji v "napačno" podjetje za satelite v Veliki Britaniji je dobila epilog. OneWeb, ki je gradil satelitski internet, podobno kot SpaceX, in ne satelitske navigacije v slogu GPS-a, je resnično oživel od mrtvih, potem ko je dobil izdatno finančno injekcijo države.

Marca letos je OneWeb najavil začetek stečajnega postopka. Julija je bilo dogovorjeno, da bodo ostanek podjetja prodali konzorciju vlagateljev, zbranih okrog britanske vlade in podjetja Bharti Global Limited. Sedaj je stečajni postopek končan, nova lastnika pa že omenjeni instituciji, ki sta skupaj vložili skoraj milijardo evrov v podjetje.

S tem se bodo nadaljevale tudi izstrelitve satelitov v nizke orbite, kjer bodo zagotavljali internetno povezljivost. Po 74 izstreljenih satelitih, čemur je sledil stečaj, bodo 17. decembra izstrelili 36 novih satelitov. Končni cilj je vzpostavitev omrežja 650 satelitov, ki bodo Zemljo pokrili s signalom za internet. OneWeb ima sicer dovoljenje za 2000 satelitov, zato je možno, da bodo program razširili. Spočetka je bil večji, a so ga potem zaradi finančnih težav skrčili na že omenjenih 650 satelitov. SpaceX jih poslal v orbito že 800.

OneWeb

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji