Objavljeno: 10.8.2020 11:00 | Teme: Uber, google, waymo

Bivši Googlov inženir, ki je ob prestopu v Uber s seboj odnesel tudi dokumentacijo o samovozečih avtomobilih, je obsojen na zaporno kazen

Anthony Levandowski je bil eden od ustanovnih članov Googlove ekipe, ki je pred leti začela z razvojem tehnologije za samovozeče avtomobile in iz katere je kasneje nastalo podjetje Waymo. Leta 2016 je odšel iz podjetja, še pred tem pa je na svoj prenosnik prenesel preko 14.000 Googlovih dokumentov o omenjeni tehnologiji, nato pa ustanovil svoje podjetje Otto.

Tudi podjetje Otto se je ukvarjalo s samovozečimi avtomobili, kmalu za tem pa ga je kupilo podjetje Uber. To je na podlagi znanja, ki je nastalo v Googlu, kaj kmalu začelo preizkušati samovozeče avtomobile in celo tovornjake, ki so se po cestah samodejno orientirali s pomočjo Lidarjev, s katerimi je bil pionir prav Google/Waymo.

Sodnik v San Franciscu je Levandovskega obsodil na 18 mesecev zapora in obsodbo komentiral z besedami, da gre za eno največjih kraj poslovnih skrivnosti do sedaj. Levandovski je sicer tudi v osebnem stečaju, saj je Googlu (oz. krovnemu podjetju Alphabet) zaradi kraje že dolžen 179 milijonov dolarjev. Tudi Uber je Levandovskega seveda kaj kmalu odpustil. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

44GtTRq9vUM

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji