Objavljeno: 7.5.2020 12:58

Avstralska aplikacija za sledenje kontaktom neuporabljena

Avstralija je bila med prvimi z aplikacijo za sledenje osebnim stikom za hitrejše sledenje koronavirusu, sedaj pa se je izkazalo, da že deset dni ni bilo z nje pobranih nobenih podatkov.

Aplikacijo »COVIDSafe« so namreč objavili za naprave Android in iOS, pri tem pa niso pravočasno sklenili dogovorov, s katerimi bi lahko dejansko zbrali potrebne podatke (torej da bi iz aplikacij dnevno pobirali podatke o stikih). Tako že več kot en teden aplikacija pravzaprav ne počne ničesar koristnega. Po besedah odgovornih naj bi omenjene dogovore sklenili še ta teden.

 Hkrati naj bi imela po besedah varnostnih strokovnjakov tudi kup varnostnih pomanjkljivosti in hroščev. Med drugim lahko aplikacija zaradi napake preko bluetootha objavi tudi ime naprave, na katerem teče, bojda pa tudi ne menjava naključno generiranih števil (za prepoznavo konkretnih naprav), temveč ostaja pri istem številu.

Avstralska vlada tudi ni predvidela uradne možnosti za poročanju o morebitnih napakah – po besedah varnostnega strokovnjaka se na njegova sporočila ni nihče odzval. Pojavljajo se tudi težave na Applovih napravah – ko aplikacija teče v ospredju deluje dobro, s časom, ko deluje v ozadju, pa naj bi bila postala povezava bluetooth vse slabša. Po trditvah uradnikov se tako vlada kot razvijalci zavedajo težav, a so raje pohiteli, kot pa počakali šest ali več mesecev, da bi odpravili vse težave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji