Objavljeno: 31.5.2016 01:00

Asusove novosti na Computexu

Asus je kot že vrsto let doslej na svojem domačem sejmu prikazal vrsto zanimivih novosti. Pred računalniškimi in telefonskimi novostmi velja izpostaviti simpatičnega robota Zenbo, s katerim želi Asus narediti preboj in robote pripeljati v domače okolje.

Zenbo se lahko s pomočjo koles prosto premika po stanovanju in sledi uporabniku, ki ga pokliče. Na velikem zaslonu zna prikazati simpatično podobo obraza, zaradi česar spominja na robotka Wall-E iz znamenite risanke pred nekaj leti. Zaslon je občutljiv na dotik, in služi tudi kot predvajalnik vsebin.

Z Robotom se lahko pogovarjamo v naravnem jeziku, kar pomeni, da podpira tako razpoznavo govora kot sintezo, v ozadju pa so algoritmi pametnih pomočnic in umetne inteligence. Zenbo je lahko povezan s pametnimi napravami v stanovanju in jih aktivno upravlja oziroma prikazuje informacije, ki jih posredujejo, na primer kamera za video nadzor.

Zenbo bo cenovno dostopen robot, saj ga bo Asus prodajal za ceno 600 dolarjev. Datum začetka prodaje še ni določen, so pa že začeli aktivirati razvijalce, ki bodo za Zenbota lahko ponujali dodatne programe.

Druga najbolj odmevna novost je trojica pametnih telefonov ZenFone 3. Po mnenju obiskovalcev je najbolj zanimiv najmanjši in najcenejši model s 5,5-palčnim zaslonom ločljivosti HD, procesorjem Snapdragon 625, 3 GB RAM in 32 GB Flash RAM. Odlikuje ga zelo lepo ohišje s kovinskim pokrovom in dodatno stekleno zaščito, vgrajen pa ima tudi bralnik prstnih odtisov. Vse skupaj za komaj 250 dolarjev.

Na voljo sta tudi večji model ZenFone 3 Deluxe s 5,7-palčnim zaslonom Super AMOLED, Snapdragonom 820, 6 GB RAM, 32 GB Flash RAM, fotoaparatom s 23 milijoni pik, ki stane 500 dolarjev. Za ljubitelje zares velikih telefonov pa je na voljo še ZenFone 3 Ultra, ki ima kar 6,8-palčni zaslon, 4 GB RAM in šibkejši Snapdragon 652. Ta bo stal 480 dolarjev.

Med prenosniki izstopa ZenBook, ki je z debelino 11,9 mm tanjši od znamenitih MacBookov. Prenosnik tehta komaj 910 gramov, a lahko vsebuje procesorje Core i5 ali Core i7, do 16 GB RAM in do 1 TB veliko enoto SSD, zaslon pa ima diagonalo 12,5-palcev. Cene se bodo gibale med 1.000 in 2.000 dolarji.

Z Microsoftovim hibridom Surface pa bo tekmoval Transformer 3 Pro. Tudi tu je zaslon 12,6-palčni z ločljivostjo 2.880 x 1.920 pik, tablica pa lahko premore procesorje do Core i7, 16 GB RAM in 1 TB veliko enoto SSD. Vgrajeno ima stojalo in priloženo tipkovnico. Zelo podoben je Transformer 3 (brez Pro), ki ima enak zaslon, vendar je v osnovi le tablica. Ponudbo zaokrožuje Transformer Mini, ki ima le 10,1-palčni zaslon in cilja na spodnji del trga. Cene so 1.000, 800 in 350 dolarjev.

Asus je na sejmu prikazal še niz drugih novosti, kot so nova različica vodno hlajenega prenosnika Asus ROG GX800, ki je namenjen igralcem iger, modularni računalnik Asus ROG Avalon, tajvanski proizvajalec pa je precej na tiho razkazoval tudi svoj prikazovalnik za navidezno resničnost, ki pa še ima imena.

Gz5bWCna5uM

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji