Objavljeno: 13.1.2012

Apple s patentom za 3D uporabniški vmesnik

Med pregledovanjem najnovejših vlog za prijavo patentov je na dan prišla informacija, da Apple načrtuje novo zamisel na področju uporabniških vmesnikov, ki povezuje tridimenzionalni prikaz in tipala za premikanje v mobilnih. Patentna vloga razlaga uporabniški vmesnik, ki uporablja 3D prikaz navideznega prostora, v katerem zorni kot spreminjamo zgolj s premikanjem naprave in brez fizične interakcije, v primeru mobilnih naprav to pomeni dotikanja zaslona.

Z vgrajenimi žiroskopi naj bi nov uporabniški vmesnik samodejno usmerjal uporabnika v 3D prostoru, na ta način prikazoval različne informacije, različne poglede na podatke ali pa vršil izbor opcije v menuju. Apple omenja posebno funkcijo "snap to", ki omogoča hiter preklop med različnimi "zidovi" v navideznem prostoru.

Na podlagi nove patentne vloge je sicer težko ugotoviti, ali je zamisel blizu dejanski rabi ali pa je zgolj ena od bazičnih tehnologij, ki bodo zorele nekoliko počasneje. Skrbni opazovalci kljub temu opozarjajo, da je Apple v preteklih letih že vložil vrsto patentnih zahtevkov na temo 3D vmesnikov, kar daje slutiti, da se morda vendarle bližamo nekemu ciljnemu stanju.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji