Objavljeno: 19.7.2001

Apple predstavlja nove modele PowerMac G4 in iMac

Apple je tudi na tokratnem sejmu MacWorld Expo, ki je sredi julija potekal v New Yorku, predstavil nekaj novosti v svojem prodajnem programu. Za razliko od velikih najav, ki smo jih bili vajeni z nekaj minulih sejmov, so bile tokrat na vrsti predvsem manjše vsebinske izboljšave. V nasprotju s pričakovanju Steve Jobs tokrat ni predstavil novo različico računalnikov iMac (takih z vgrajenim večjim zaslonom, morda celo LCD), temveč le nekoliko hitrejše procesorje zanje.

Prenovljeni iMaci imajo ohišja enaka kot dosedanji modeli, vendar procesorje PowerPC G3 s takti 500, 600 in 700 MHz. Večji je tudi osnovni pomnilnik (128 MB oziroma 256 MB) in diski (20 do 60 GB). Vsi iMaci imajo že v osnovi vgrajeno enoto CD-RW z režo namesto pladnja, za grafiko pa še naprej skrbijo pospeševalniki ATI. Cene v ZDA znašajo 1.000, 1.300 oziroma 1.500 dolarjev.

Nekoliko več sprememb je doživela družina računalnikov PowerMac G4. Ti imajo zdaj prenovljeno ohišje z imenom Quicksilver, ki z bolj srebrno barvo spominja na stil računalnikov iBook. Prenovljena je tudi prednja stran, predvsem pa so spremembe v notranjosti. PowerMaci so opremljeni s procesorji PowerPC G4 s takti 733 do 867 MHz, imajo 128 MB oziroma 256 MB velik pomnilnik in diske velikosti od 40 do 80 GB. Za grafiko skrbi kartica s procesorjem Nvidia GeForce2 MX, pri modelu z dvema procesorjema (800 MHz) pa podpira tudi prikaz na dva zaslona hkrati. V osnovi so vgrajene enote CD-RW, na voljo pa je tudi zapisovalnik SuperDriver za nosilce DVD-RW. Cene se gibljejo med 1.700 in 3.500 dolarji.

Apple je na sejmu tudi prikazal izboljšano različico operacijskega sistema MacOS X (imenovano 10.1), ki bo na voljo od septembra. Napovedujejo hitrejše delovanje (zlasti hitrejši zagon programov), nekaj novih zmožnosti ter izboljšave v uporabniškem vmesniku Aqua. Orodjarna Dock bo lahko tako odslej >>parkirana<< na različnih delih zaslona. Izboljšave bodo tudi pri podpori za različne strojne dodatke in periferne enote ter omrežja. Pri Applu so zelo veseli, da bo že kmalu na voljo čez 1000 programov za sistem MacOS X. Eden teh bo tudi nova različica programa za izdelavo filmov iDVD 2.

Pri napovedih za prihodnost pa so pri družbi Apple previdni. Pravkar so sporočili, da so v zadnjem četrtletju zabeležili dobiček v višini 61 milijonov dolarjev (200 milijonov dolarjev v enakem obdobju lani) ob skupnem prihodku v višini 1,47 milijarde dolarjev (19% manj kot lani). Kljub padcu so veseli, da so v časih splošne krize na tem področju vendarle ustvarili dobiček, predvsem pa ohranili isto raven zaslužka na enoto. V naslednjih mesecih ne pričakujejo bistveno boljšega stanja, morda z nekaj več upa za prednovoletno obodbje.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji