Objavljeno: 11.8.2020 09:00 | Teme: google, Sony

Android TV v porastu

Google je predstavil nekaj novosti v svojem televizijskem operacijskem sistemu Android TV in se hkrati pohvalil, da ekosistem nezadržno raste.

Operacijski sistem Android TV, ki ga od »velikih« pri nas v svojih televizorjih uporabljata Philips in Sony (in seveda množica manj znanih blagovnih znamk), naj bi imel letos 80% več uporabnikov kot lani ob istem času (konkretnih številk niso omenili…). Mimogrede, ena najbolj priljubljenih aplikacij v tem operacijskem sistemu je seveda Youtube, ki je pred kratkim dosegla 50 milijonov prenosov/namestitev.

Google tudi poroča, da raste trgovina z aplikacijami. Televizijski Play Store ima sedaj več kot 7000 aplikacij, med Googlovimi partnerji pa je 160 svetovnih TV operaterjev.

Novost, ki so jo predstavili, bo omogočala takojšnji preizkus televizijskih aplikacij, ne da bi jih bilo treba prej namestiti, novost pa je tudi nameščanje s pomočjo številčne kode PIN. Polnokrvno geslo je s televizijskim daljincem težko vpisovati, tu bo pomagal vpis kratke številčne kode.

Mimogrede, Google v licenčni pogodbi proizvajalcem zapoveduje, da morajo zagotoviti vsaj še dve polni nadgradnji operacijskega sistema. Če ste kupili televizor z Android TV različice 9, lahko torej računate vsaj na nadgradnje na Android 10 in 11.

Mimogrede, v naslednjem Monitorju pripravljamo redni letni test televizorjev, med katerimi bo tudi nekaj takih z Android TV. Preizkusili bomo tudi alternativo – cenovno ugoden Xiaomijev »ključek«, ki v Android TV spremeni tudi starejši, »neumen« televizor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

s56rsv | 12.8.2020 | 18:10

Ena izmed velikih pomanjkljivosti AndroidTV-ja je, da ne podpira PIP-a.Upam, da v enih prihodnjih verzij to funkcionalnost pridobi.

Matjaž Klančar | 12.8.2020 | 18:12

Zanimiva opazka. V kakšni obliki pa uporabljate PIP, oz. bi ga uporabljali?

s56rsv | 14.8.2020 | 13:12

Pozdravljen Matjaž. Če bi izhod za slušalke lahko predvajal zvočni kanal tistega kar se predvaja v pomanjšani sliki, lahko televizor v dnevni sobi souporabljata dve osebi. še posebno če gre za 85 colsko mrcino. Lahko bi v manjši sliki tudi gledal, kako ti mulci demolirajo sobo med tem ko gledaš dnevnik.. Lahko bi v manjši sliki gledal kamero v garaži, ko pride žena, da ji pravočasno serviraš gin-tonic ali pa pogreješ župco. Situacij je toliko, koliko si jih lahko izmislimo......

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji