Objavljeno: 8.6.2001

AMD predstavlja niz procesorskih novosti

Podjetje AMD je v času tajvanskega računalniškega sejma Computex predstavilo niz novosti na področju mikroprocesorjev. Prva novost je nova najhitrejša različica procesorja Athlon, ki odslej deluje tudi s taktom 1,4 GHz (doslej največ 1,33 GHz), s čimer so obnovili izziv Intelu na področju najzmogljivejših procesorjev. Druga novost je novi najhitrejši procesor Duron, ki odslej deluje tudi s taktom 950 MHz. Oba procesorja sta namenjena osnovnim ploščam s podnožjem Socket A, stanejo pa 253 dolarjev (Athlon 1,4 GHz) oziroma 122 dolarjev (Duron 950 MHz).

Toda najpomembnejša novost je predstavitev novih procesorjev Athlon MP (multiprocessor), s čimer so pri AMD-ju tudi uradno zakorakali na področje večprocesorskih sistemov, sprva predvsem delovnih postaj, nato pa najbrž tudi strežnikov. Novi procesor je optimiziran za delo v večprocesorskem okolju, deluje pa v kombinaciji z novim naborom AMD-760 MP, ki zagotavlja vso potrebno logiko. Novi procesor je na voljo za zdaj le v različicah s takti 1 GHz in 1,2 GHz, kasneje pa pridejo na vrsto še hitrejše. Procesor vsebuje 37,5 milijonov tranzistorjev, podpira sistemsko vodilo s taktom 266 MHz, skupaj z naborom pa podpira do 4 GB velike sistemske pomnilnike. Osnovne plošče za nove procesorje so že nared, vendar za zdaj še nobeden od večjih proizvajalcev računalnikov ni napovedal podporo zanje. Cene se gibljejo od 215 do 265 dolarjev za procesor.

AMD je tudi napovedal, da bo svoj prvi 64-bitni procesor z delovnim imenom Hammer najbrž predstavil prej, kot so sprva načrtovano, najbrž že pred koncem letošnjega leta. Izdelan bo v 0,13 mikronski arhitekturi.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji