Objavljeno: 7.6.2001

AMD in Transmeta bosta sodelovala pri razvoju procesorjev

Proizvajalca mikroprocesorskih izdelkov AMD in Transmeta sta nekoliko nepričakovano najavila, da nameravata v bodoče skupaj razvijati nekatere tehnologije in jih uporabljati v svojih izdelkih. Transmeta bo tako podprla AMDjevo tehnologijo vodil HypetTransport, kot zamenjavo za vodilo PCI, podprli pa bodo tudi AMDjevo arhitekturo x86-64, torej 64-bitno imeplemnetacijo sedanjega nabora ukazov x86.

Tehnologija HyperTransport je AMDjev predlog za komunikacijo med procesorji in drugimi deli ter vmesniki na osnovni plošči, omgočal pa naj bi bistveno večjo hitrost prenosa podatkov - tja do 12,8 Gb/s. Vodilo so proleg Transmete podprli tudi Cisco, Broadcom, Sun in Nvidia. Proizvajalci že pripravljajo prva vezja s podporo za novo tehnologijo. Kljub temu pa AMD navaja, da HyperTransport ni zamenjava za tehnologije PCI-X in Infiniband, temveč jih pri tem dopolnjuje.

Za AMD pa je zelo pomembna podpora Transmete glede arhitekture x86-64, pri kateri so ubrali drugačno 64-bitno pot v prihodnost, kot večni tekmece Intel. Podjetji sta združili sile predvsem s ciljem, da bi s tem prispevali k hitrejši in lažji vzpostavitvi standarda. Za zdaj še ni natančnejših načrtov, kdaj bodo na voljo procesorji s to tehnologijo, zagotovo pa pridejo na vrsto šele drugo leto.

http;//www.amd.com

http://www.transmeta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji