Objavljeno: 17.1.2018 01:00

50 najbolj inovativnih podjetij

Združene države Amerike so z GDP-jem več kot 19 bilijonov dolarjev in 323 milijoni potrošnikov eden najpomembnejših trgov na svetu, podjetja pa morajo svojo intelektualno lastnino ščititi s pridobitvijo patentov. V letu 2017 so v ZDA inovativna podjetja skupno pridobila več kot 320.000 patentov, 5,2% več kot v preteklosti.

Patentne pravice skušajo pridobiti podjetja v vseh panogah, a med temi izstopajo računalništvo, telekomunikacije in medicina. Visoko tehnološkim podjetjem je podeljena večina patentnih pravic, zato med 50 največjimi inovatorji najdemo pretežno znana imena iz računalniške industrije. Med prvimi desetimi je le Toyota tista, ki ne sodi v ta segment elektronike ali računalništva.

Največ patentov (46%) so sicer pridobila ameriška podjetja, vendar pozornost zbuja dejstvo, da že nekaj časa večino patentov zahtevajo in pridobijo tuje družbe – zlasti tiste iz Azije (31%) in Evrope (15%). 50 najbolj inovativnih podjetij skupno pridobi že več kot 30% vseh patentov.

Na prvem mestu je že vrsto let IBM, ki je lani pridobil 9.043 patentov. Toda za vrat jim diha Samsung, ki ima že 8.894 pridobljenih patentov. Daleč na tretjem mestu je LG, ki mu je bilo priznanih 4.459 patentov. Sledijo Intel, Canon, Alphabet (Google), Qualcomm, Toyota, Microsoft in TSM (Taiwan Semiconductor Manufacturing). Apple najdemo na mestu številka 12, Amazon pa na mestu 15.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji